Εκατό χρόνια μετά το 1922 - Free Sunday
Εκατό χρόνια μετά το 1922

Εκατό χρόνια μετά το 1922

Έξαλλους βλέπω τον τελευταίο καιρό διάφορους πατριώτες, των οποίων ο πατριωτισμός ενοχλήθηκε που ο Ερντογάν και κατι πολιτικοί του φίλοι, απειλούν ότι θα επαναλάβουν το 1922.

Δηλαδή, όχι μόνο θα μας νικήσουν αλλά θα μας ρίξουν και στη θάλασσα. Όπως και το 1922.

Υποθέτω ότι η θάλασσα που θα μας ρίξουν, θα είναι η ίδια θάλασσα με το 1922, το Αιγαίο.

Μόνο που πριν το 1922, το 1919, η Ελλάδα σε εφαρμογή της συνθήκης των Σεβρών είχε κάνει στρατιωτική απόβαση στη Μικρά Ασία. 

Τώρα πως θα μας ρίξουν στο Αιγαίο; Απο όσο ξέρω, απόβαση δεν έχουμε κάνει. Κι από όσο θυμάμαι το πλησιέστερο σε απόβαση που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς, ήταν το στεφάνι που έριχνε από ελικόπτερο, ο αείμνηστος πολιτικά, Πάνος Καμμένος κάθε χρόνο στην επέτειο των Ιμίων. Από μακριά.

Για όσους δεν το καταλαβαινουν η Τουρκία λέει στη διεθνή κοινότητα ότι κινδυνεύει από ελληνική εισβολή στα μικρασιατικά παράλια στο Αιγαίο. Και υπενθυμίζει ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Κι όλοι αυτοί στους οποίους απευθυνεται, από νησιά το πολύ πολύ να ξέρουν τη Μύκονο, άντε και τη Σαντορίνη, χωρίς να αποκλείεται να νομίζουν ότι σε ένα από τα δύο νησιά φιλοξενούνται και πιγκουίνοι.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Ερντογάν απαντά στην ελληνική θέση ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας από την Τουρκία, αναπτύσσοντας ένα αναλογο αφήγημα, συμφωνα με το οποίο απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Αν ο πατριωτισμός πουλάει στην Ελλάδα, ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν πουλάει στην Τουρκία;

Καί βέβαια σε αυτήν εξίσωση υπάρχουν οι "φίλοι", οι οποίοι φίλοι λένε ότι οι διαφορές δεν λύνονται με τη βία αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο εφαρμόζουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Κάποιοι στην Ελλάδα το ερμηνεύουν ως σαφή υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις. Διότι, κατά την γνώμη τους, η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το Διεθνές Δίκαιο. Κάτι τέτοιες βεβαιότητες είχαν και για την ενδιάμεση συμφωνία με την τότε πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και χάσαμε στην Χάγη παταγωδώς.

Ας ακούσουν ξανά τι λέει ο Ερντογάν. Διότι, όπως έλεγε και ο Ντον Βιτο Κορλεόνε, συμβουλεύοντας τον νεοσσό μαφιόζο γιο του: μην μισείς τον εχθρό σου, σου θολώνει την κρίση και αντιδρας λάθος!

Μακάρι να είναι το μίσος αυτό που θολώνει την κρίση, όλων όσων δεν καταλαβαίνουν…