Ο Μητσοτάκης στο «ραντάρ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Free Sunday
Ο Μητσοτάκης στο «ραντάρ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις κρίνονται ανεπαρκείς

Ο Μητσοτάκης στο «ραντάρ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολείται τους τελευταίους μήνες ολοένα περισσότερο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ζητήματα όπως ο περιορισμός της ελευθερίας των ΜΜΕ, οι διώξεις σε βάρος Τουλουπάκη, Βαξεβάνη και Παπαδάκου, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και πάνω από όλα οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών και προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Το πολιτικό περιβάλλον

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τον Ιούλιο του 2022, αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει στα ερωτήματα των εκπροσώπων των περισσότερων πολιτικών ομάδων, για παραβιάσεις των κανόνων του κράτους Δικαίου.

Αρνητική για την κυβέρνηση ήταν και η ολομέλεια του Σεπτεμβρίου, η οποία ασχολήθηκε με τις υποκλοπές στην Ελλάδα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία καταγγέλθηκαν παρακολουθήσεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Έχουν προηγηθεί η Ισπανία, όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση παρακολουθούσε Καταλανούς που υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία, και η Πολωνία και η Ουγγαρία όπου οι σκληρές δεξιόστροφες κυβερνήσεις, με έντονα καθεστωτικά χαρακτηριστικά, παρακολουθούσαν πολιτικούς και δημοσιογράφους του χώρου της αντιπολίτευσης.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και εξαιρετικά αναπτυγμένης και ακριβής τεχνολογίας για τις παρακολουθήσεις, έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Ενοχλούνται όμως από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να αποφύγουν να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις. Κάτι που, σε σχέση με τις καταγγελίες, θεωρείται από πολιτική άποψη ομολογία ενοχής και εκδήλωση πρόθεσης να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ουγγαρία δεν είναι πλέον «πραγματική Δημοκρατία».

Το ψήφισμα αυτό δείχνει τη σκλήρυνση της στάσης της ευρύτατης πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ζητήματα παραβίασης των κανόνων του κράτους Δικαίου. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εάν δεν αλλάξει στάση και κυρίως πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις σε βάρος της και οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κλιμακωθούν.

Η αντιπαράθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το καθεστώς Όρμπαν ξεκίνησε το 2018, όταν κρίθηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Ουγγαρίας οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε βάρος της Ουγγαρίας με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας διαφθορά, αδιαφανή τρόπο διαχείρισης δημόσιων συμβάσεων και έλλειψη σεβασμού του κράτους Δικαίου.

Οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν άλλαξαν τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουγγαρίας, εφόσον ο Όρμπαν επικράτησε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με το εντυπωσιακό ποσοστό 53%.

Δημιούργησαν, όμως, με το πέρασμα του χρόνου, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην Ουγγαρία, εφόσον με αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συνδέθηκε ο σεβασμός των δημοκρατικών κανόνων και της διαφάνειας με τη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ουγγαρίας με ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τα 5,8 δισεκατομμύρια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ καθυστερεί και η εκταμίευση κονδυλίων στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.

Το ελληνικό Predatorgate

Στην ολομέλεια, όλοι οι ευρωβουλευτές έλαβαν σύνοψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, την οποία έκαναν οι ειδικοί της υπηρεσίας ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS).

Η ενημέρωση που προετοιμάζει αυτή η υπηρεσία σε διάφορα θέματα θέτει το πλαίσιο του προβληματισμού των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το βοηθά να παίρνει αποφάσεις έχοντας τις βασικές γνώσεις για κάθε θέμα ξεχωριστά.

Ο τίτλος της σύνοψης της υπηρεσίας ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοιμάζει για το περιεχόμενο: «Το ελληνικό Predatorgate. Το τελευταίο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό σκάνδαλο spyware;».

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη συνοψίζεται ως εξής:

«Αφού επιβεβαιώθηκε η υποκλοπή από το ερευνητικό εργαστήριο Citizen’s lab, η ερευνητική ειδησεογραφική ομάδα του Inside Story δημοσίευσε, στις 11 Απριλίου 2022, ότι το κινητό τηλέφωνο του οικονομικού συντάκτη Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με το Predator. Τέσσερις μέρες αργότερα, η ερευνητική-δημοσιογραφική ομάδα του Reporters United αποκάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε επίσης υποκλέψει τις επικοινωνίες του Κουκάκη από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του 2020 για λόγους εθνικής ασφαλείας, ύστερα από εξουσιοδότηση της αρμόδιας εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι τεκμηρίωσαν επαφές μεταξύ των εταιρειών που εμπορεύονται spyware και υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών αξιωματούχων, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απάλλαξε στην έρευνα που έκανε την κυβέρνηση από οποιεσδήποτε ευθύνες. Σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στις 29 Ιουλίου, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη».

Η παρουσίαση της υπηρεσίας ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζει ως εξής:

«Το σκάνδαλο τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο όταν ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές), δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2022 ότι είχε υποβάλει μήνυση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επειδή είχε γίνει προσπάθεια στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 να παγιδευτεί το τηλέφωνό του με Predator. Η αποκάλυψη ήρθε λίγες μέρες μετά, αφού η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε απαλλάξει την κυβέρνηση μετά από την έρευνα που έκανε, από όλες τις κατηγορίες για την παρακολούθηση Κουκάκη. Έρευνα της Ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στον πάροχο του Ανδρουλάκη αποκάλυψε ότι οι ηλεκτρονικές του επικοινωνίες παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με επίσημη εξουσιοδότηση της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού, Βλάχου. Υπέγραψε την εξουσιοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2021. Χρονική περίοδο που, σύμφωνα με αναφορές, συμπίπτει με την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με Predator spyware».

Αναφέρεται επίσης η προσπάθεια να αποδοθεί η παρακολούθηση Ανδρουλάκη σε αίτημα της Ουκρανίας και της Αρμενίας, «πληροφορία» που διαψεύστηκε επίσημα από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Σκληρό «κατηγορώ»

Η υπηρεσία ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοψίζει τα σκοτεινά σημεία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση.

Επισημαίνει ότι «στις 8 Αυγούστου 2022, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της ΕΥΠ, αρνήθηκε ότι είχε γνώση αυτής της επιχείρησης και επέμεινε στη νομιμότητά του».

Κατά την άποψη των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί ο Μητσοτάκης για να ενισχύσει τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις «δεν προωθεί τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, εφόσον διατηρεί σε ισχύ την πρόβλεψη του Μαρτίου 2021 που εμποδίζει την ΑΔΑΕ να πληροφορεί, εκ των υστέρων, στόχους παρακολουθήσεων και τα μέτρα που πάρθηκαν σε βάρος τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως στην περίπτωση του Κουκάκη. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και δύο συνεργάτες του θεωρούν ότι η πρόβλεψη, που εισήχθη τον Μάρτιο του 2021 από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, παραβιάζει τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα για την προστασία της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικότητας». Αναφέρονται επίσης και αντιρρήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, και του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σχέση με τη νομιμότητα της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη. Ακολουθεί μία περιγραφή της υποτυπώδης λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής όπου παρέχονται ελάχιστες πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους που καταθέτουν και αναφορά στην καταστροφή του φακέλου παρακολούθησης του Ανδρουλάκη.

Υπογραμμίζεται επίσης η παρέμβαση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με υποθέσεις spyware και τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού και του εθνικού νομοθετικού πλαισίου.

Η γενική εικόνα είναι μιας κυβέρνησης που κινείται με τρόπο που θίγει αρχές και δικαιώματα, αποφεύγει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Η παρέμβαση Ανδρουλάκη

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκε με τις υποκλοπές στην Ελλάδα και κυριάρχησε, όπως ήταν φυσικό, η παρέμβαση Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι έγινε στόχος των μυστικών υπηρεσιών και μιας συντονισμένης προσπάθειας παγίδευσης από το Predator και την ΕΥΠ.

Υπογράμμισε ότι η παρακολούθησή του εξελίχθηκε την περίοδο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2021 με στόχο την παγίδευσή του και την κατάργηση της πολιτικής αυτονομίας του κόμματός του.

Υπογράμμισε ότι ο φάκελος της παρακολούθησής του καταστράφηκε ενώ έπρεπε να είχε διατηρηθεί και πως, σύμφωνα με τον νόμο 3649/2008, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να άρει το απόρρητο στην περίπτωσή του.

Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι υπονομεύει με τους χειρισμούς της τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία και πως με ευθύνη Μητσοτάκη στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα είδος Μεγάλου Αδελφού.

Αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο των ΜΜΕ, στις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, στη δημιουργία ολιγαρχών και την παρασκηνιακή κυριαρχία τους, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτό δεν είναι κράτος Δικαίου». Της ομιλίας Ανδρουλάκη είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις για το θέμα, του εκπροσώπου της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου, Μπεκ, και του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ρέιντερς.

Ο εκπρόσωπος της τσέχικης προεδρίας του Συμβουλίου υπογράμμισε την απόλυτη δέσμευση για την προστασία της ιδιωτικότητας και ότι, σε περίπτωση παρεμβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άλλους, πρέπει οι κανόνες που εφαρμόζονται να είναι αυστηροί και ξεκάθαροι. Πιο αυστηρός ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι σε θέση, σε περίπτωση παρακολουθήσεων, να αποδείξουν ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Ελλάδας, τον Ιούνιο του 2021, σε θέματα κράτους Δικαίου, προβάλλοντας την άποψη ότι οι δικαστικές αρχές πρέπει, όταν χρειάζεται, να διεκδικούν και να έχουν πρόσβαση στους φακέλους.

Αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας, την ψηφιακή διαχείριση των δεδομένων.

Κάλεσε τις αρχές των χωρών-μέλων να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των παρεμβάσεών τους.

Γαλάζια απομόνωση

Στη συζήτηση που ακολούθησε, πήραν μέρος γύρω στους 30 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και από διάφορες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική. Είπε ότι δεν είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιθανότατα ούτε η τελευταία, σχολίασε θετικά τη δουλειά της επιτροπής ΠΕΓΚΑ που διερευνά τη χρήση των κακόβουλών λογισμικών και αναφέρθηκε σε αποστολές που θα γίνουν στο Ισραήλ και την Πολωνία για την καλύτερη διερεύνηση του Predator. Οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων του Renew Europe, των Πρασίνων και της Αριστεράς ήταν αυστηροί στην κρίση τους για τις μεθοδεύσεις και την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Χαρακτηριστική έκφραση της εκπροσώπου των Πρασίνων: «Στο λίκνο της Δημοκρατίας, η Δημοκρατία αποτυγχάνει». Ζήτησε, όπως και η εκπρόσωπος του Renew Europe, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των οργάνων των ευρωπαϊκών θεσμών. Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «σιωπή μπροστά σε γεγονότα που επιβάλλουν δυναμικές παρεμβάσεις», ενώ η Σόφι ιντ Βελτ τόνισε εκ μέρους του Renew Europe ότι, έτσι όπως λειτουργεί η Ε.Ε., δεν προσφέρει την αναγκαία προστασία στους πολίτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυβερνήσεις που έχουν την ευθύνη για την παραβίαση του κράτους Δικαίου συμμετέχουν στο συμβούλιο και προσδιορίζουν τις αποφάσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωβουλευτές τεσσάρων πολιτικών ομάδων –Σοσιαλιστές, Renew Europe, Πράσινοι, Αριστερά– στήριξαν δυναμικά τον Ανδρουλάκη, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και απέρριψαν τις κυβερνητικές εξηγήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερασπίστηκε ευπρεπώς την κυβέρνηση γενικεύοντας το ζήτημα των παρακολουθήσεων και αναφερόμενο σε άλλα ευρωπαϊκά προηγούμενα.

Οι πολιτικές ομάδες στα δεξιά του ΕΛΚ χρησιμοποίησαν την υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη όχι τόσο για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν την πολιτική άλλων κυβερνήσεων και να αναδείξουν την «υποκρισία και αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η εσωτερική διάσταση

Στη συζήτηση για τις υποκλοπές στην Ελλάδα ήταν τονισμένη, όπως ήταν φυσικό, η εσωτερική πολιτική διάσταση.

Η ευρωομάδα της ΝΔ επιχείρησε να αμυνθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι θα λάμψει η αλήθεια και πως ήδη ο Μητσοτάκης προχώρησε στην αποπομπή των υπευθύνων για το σκάνδαλο.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, –πολιτικός καραμανλικής νοοτροπίας– απέφυγε τη συμμετοχή του στην αντιπαράθεση και δεν ήταν καν στην αίθουσα της ολομέλειας. Βόζεμπεργκ, Σπυράκη και Κεφαλογιάννης είπαν αυτά που έπρεπε να πουν. Αυτή που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η Ασημακοπούλου, η οποία τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ευρωομάδας της ΝΔ με πρωτοβουλία Μητσοτάκη και Δημητριάδη. Αισθάνθηκε, μάλιστα, την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον Δημητριάδη για την παρέμβασή του με ανάρτηση που προηγήθηκε βέβαια της απομάκρυνσής του από το Μαξίμου.

Κατά την Ασημακοπούλου, η υπόθεση έχει ουσιαστικά λήξει, η κριτική στηρίζεται σε μύθους, επιδίωξη όσων διαφωνούν με την κυβέρνηση είναι η δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης που είναι εθνικά επιζήμιο.

Η γραμμή της Ασημακοπούλου, που είναι και κυβερνητική γραμμή στην Ελλάδα, δεν έπεισε κανέναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντίθετα προκάλεσε την ακόμη πιο δυναμική δευτερολογία του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ρέιντερς, ο οποίος άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη για τη στάση τους στο θέμα Ανδρουλάκη.

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όπως και του Σπίρτζη, ισοδυναμεί με παρακολούθηση όλων όσων είχαν επαφές μαζί τους, συμπεριλαμβανόμενων φυσικά και των ευρωβουλευτών.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ άσκησε και αυτός σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, διευρύνοντάς την στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε.

Στην παρέμβασή μου τόνισα, εκ μέρους του Renew Europe, ότι με τον Μητσοτάκη στην εξουσία πλήττεται συστηματικά το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Από τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, το κουκούλωμα σκανδάλων, τις διώξεις Τουλουπάκη, Παπαδάκου, Βαξεβάνη και φυσικά τις υποκλοπές.

Απευθύνθηκα στον Βέμπερ και το ΕΛΚ και τους ζήτησα στο συγκεκριμένο θέμα να ακολουθήσουν τη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης στην υπόθεση Ανδρουλάκη και να κρατήσουν αποστάσεις από τις επιλογές Μητσοτάκη.

Με αυτόν τον τρόπο θέλησα να στείλω το μήνυμα στους πρώην συναδέλφους του ΕΛΚ να σταματήσουν να ακολουθούν τη γραμμή Βέμπερ, που είναι γραμμή πλήρους κάλυψης του Μητσοτάκη και οδήγησε στη σύγκρουσή μου με τον επικεφαλής του ΕΛΚ και την αποχώρησή μου από αυτό.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα πιο αφιλόξενο για τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του σε βάρος του κράτους Δικαίου. Από ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, οπότε θα πρέπει να περιμένει εντονότερες αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Όρμπαν;