Επιταχύνεται η βαλκανική διολίσθηση του Μητσοτάκη - Free Sunday
Επιταχύνεται η βαλκανική διολίσθηση του Μητσοτάκη
Βασικές επιλογές του είναι αντιευρωπαϊκές

Επιταχύνεται η βαλκανική διολίσθηση του Μητσοτάκη

Όσο πηγαίνουμε προς τις βουλευτικές εκλογές και αυξάνεται η πολιτική πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, τόσο ενισχύονται τα βαλκανικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του.

Ξεκίνησε από τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, επιτάχυνε με το σκάνδαλο των κοριών και τώρα αδρανοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Δημοκρατίας μας, κατά το πρότυπο άλλων βαλκανικών χωρών.

Τα αίτια

Τα αίτια στην βαλκανική υποβάθμιση της πολιτικής μας ζωής με πρωτοβουλία Μητσοτάκη πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Μέχρι πριν δεκαπέντε μήνες ο Μητσοτάκης έδειχνε απόλυτα κυρίαρχος, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ένα ποσοστό που ξεπερνούσε το άθροισμα του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τον Μητσοτάκη να έχει πολύ καλή ευρωπαϊκή εικόνα.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πρώτη με διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το άθροισμα του δημοσκοπικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει κατά 5-6 μονάδες το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό δημιουργεί έναν διπλό κίνδυνο για τον Μητσοτάκη. Εάν τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα δημιουργηθεί δυναμική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όπως στην Ισπανία και εν μέρει στην Πορτογαλία.

Εάν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι κατώτερο από αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα δημιουργηθεί δυναμική αντικατάστασης του Μητσοτάκη στην ηγεσία της για να ανοίξει ο δρόμος στη συνεννόηση Νέας Δημοκρατίας - Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης ήταν πάντα κατά του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης των δύο πολιτικών ηγετών. Ο Ανδρουλάκης έπεσε θύμα των κοριών του Μητσοτάκη και του Δημητριάδη με το σκεπτικό ότι… αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Επομένως, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε μηνών έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη ενώ με ευθύνη του τελευταίου κάηκαν οι πολιτικές γέφυρες με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ.

Αναπόφευκτα ο Μητσοτάκης πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και να αφήσει ανοικτό το σενάριο συνεργασίας με τον Βελόπουλο χωρίς να το χρεωθεί προσωπικά. Για αυτό βλέπουμε τον Βορίδη να το περιγράφει για λογαριασμό της ηγεσίας αλλά τον ίδιο τον Μητσοτάκη να κρατάει αποστάσεις για να μην απομακρύνει ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.

Κατά συνέπεια, παρατηρούμε μια μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά και σκλήρυνση της επιχειρηματολογίας και της μεθοδολογίας της.

Μεγαλώνουν οι εντάσεις

Η προεκλογική περίοδος είναι ταυτόχρονα περίοδος μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εντάσεων. Η συγκυρία δεν ευνοεί μια ομαλή πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση.

Στον οικονομικό τομέα παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες και αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος υπέρ ισχυρών λόμπι και τμήματος του κοινωνικού συνόλου. Η οικονομία έχει μπει σε φάση νέας κρίσης και ο λογαριασμός μάς περιμένει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Η κοινωνική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την περίοδο των μνημονίων. Το μέσο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα είναι αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2019, με τάση παραπέρα πτώσης. Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, δύο στους τρεις δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα ή δεν τα καταφέρνουν.

Ο Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα που τον στηρίζουν με διάφορους τρόπους και να εξουδετερώνει ή να παρακάμπτει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική του.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, ενισχύει τον πειρασμό για αξιοποίηση αυταρχικών μεθόδων επικοινωνιακού και πολιτικού ελέγχου. Έτσι επιταχύνεται η «βαλκανοποίηση» της πολιτικής μας ζωής.

Βαλκάνια σε τρεις κινήσεις

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν ο περιορισμός της ελευθερίας των ΜΜΕ. Ήταν από την αρχή μέρος της στρατηγικής του αλλά σε συνθήκες προεκλογικής έντασης πληθαίνουν οι παρεμβάσεις για έλεγχο των ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός πλήρωσε τον παρεμβατισμό του σε βάρος της διαφάνειας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ με τη μεγάλη υποβάθμιση της ευρωπαϊκής του δημόσιας εικόνας.

Διεθνοποίησε την αντιπαράθεση του μαζί μου ζητώντας τη διαγραφή μου από το ΕΛΚ και εγώ όπως ήταν αναμενόμενο απάντησα περιγράφοντας τις αντιδημοκρατικές του μεθοδεύσεις σε βάρος των ΜΜΕ, τις διώξεις που οργάνωσε σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο NOVARTIS, το κουκούλωμα του σκανδάλου, τον τηλεοπτικό αποκλεισμό μου.

Ακολούθησε η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στην Ε.Ε. των 27 σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ. Η δολοφονία Καραϊβάζ και η έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες, η κακή επαγγελματική κατάσταση των δημοσιογράφων και το μοίρασμα της κρατικής διαφήμισης με πολιτικά κριτήρια, η αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη διάδοση ψευδών ειδήσεων συνέβαλαν στην πτώση της Ελλάδας στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ.

Η κυβερνητική ηγεσία ξεκίνησε έναν διεθνή πόλεμο φθοράς σε βάρος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που όμως προκάλεσε μεγαλύτερη φθορά στην ευρωπαϊκή δημόσια εικόνα του Μητσοτάκη.

Η δεύτερη κίνηση προς τη βαλκανοποίηση της πολιτικής μας ζωής ήρθε με τους «κοριούς» Μητσοτάκη - Δημητριάδη. Ανάλογες μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές από την ηγεσία της κυβέρνησης είχαμε στη Βόρεια Μακεδονία επί Γκρουέφσκι και στην Αλβανία επί Μπερίσα. Και οι δύο επί σειρά ετών επιφανή στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γεγονός που ίσως εξηγεί την απεριόριστη κατανόηση του Βέμπερ για τον ρόλο του Μητσοτάκη στις μαζικές υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Όπως ήταν φυσικό, το σκάνδαλο των υποκλοπών προκάλεσε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο έγκυρων ευρωπαϊκών ΜΜΕ και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και σε αυτό το ζήτημα όμως ο Μητσοτάκης επέμεινε, με προκλητικές δικαιολογίες, στις αντιδημοκρατικές και αντιευρωπαϊκές επιλογές του.

Το τρίτο βήμα προς την βαλκανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής γίνεται με τη σκόπιμη υποβάθμιση του δημοκρατικού ελέγχου. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας μετατράπηκε σε διεκπεραιωτή των επιθυμιών του Μητσοτάκη και σε πολιτικό «πλυντήριο» των πιο απίθανων καταστάσεων. Η Δικαιοσύνη ξεχώρισε με την αδράνειά της. Προωθήθηκαν και οι αναγκαίες κυβερνητικές αλλαγές για να υπονομευθούν ανεξάρτητες αρχές όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με παράλληλη ακύρωση της συνταγματικής τους αποστολής.

Φτάνουμε λοιπόν σε ένα σημείο όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση προκαλεί σημαντική φθορά στο κυβερνών κόμμα και η ηγεσία του προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες με προκλητικά αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις .

Έλεγχος των ΜΜΕ, παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων στο όνομα της… εθνικής ασφάλειας, κουκούλωμα με κάθε τρόπο του σκανδάλου και πολιτική υπονόμευση του δημοκρατικού ελέγχου που πρέπει να ασκούν η Βουλή, η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές.

Αυτό είναι το βαλκανικό μοντέλο πολιτικής υπανάπτυξης το οποίο συμπληρώνεται και από την προβολή του «χαρισματικού» ηγέτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης επιμένει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε για «κυβερνήτη» ούτε βέβαια ότι την ίδια επιχειρηματολογία αναπτύσσουν ο Βούτσιτς και ο Ράμα, «χαρισματικοί» ηγέτες της Σερβίας και της Αλβανίας.

Πολιτικό παράδοξο

Η βαλκανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα καλείται να παίξει ρόλο «οδηγού» στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενταξιακή διαδικασία δεν προχωράει καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με το κράτος δικαίου. Η Ελλάδα σαν η πρώτη βαλκανική χώρα που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα με την κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έρχεται 108η στην ελευθερία των ΜΜΕ επί συνόλου 180 χωρών. Η χειρότερη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ είναι η Αλβανία, η οποία κατατάσσεται στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη θέση 105, δηλαδή είναι κάπως καλύτερη από την Ελλάδα.

Εξαιτίας της πολιτικής Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι η χώρα με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην ελευθερία των ΜΜΕ τόσο στην Ε.Ε. των 27, όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Χειρότερος συνδυασμός δεν γίνεται.

Και στο θέμα των κοριών ο Μητσοτάκης δίνει το χειρότερο παράδειγμα. Ενώ η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δείχνουν να έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους την περίοδο Γκρουέφσκι και Μπερίσα, στην Ελλάδα επιχειρείται η… αναβίωσή της. Ο Γκρουέφσκι, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών και της γενικότερης κατάχρησης εξουσίας που έκανε, έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη της Βόρειας Μακεδονίας και έχει καταφύγει στην Ουγγαρία υπό την προστασία του Όρμπαν.

Ο Μπερίσα είχε αποκτήσει ειδίκευση στις τηλεφωνικές υποκλοπές και στον έλεγχο της αλβανικής Δικαιοσύνης. Οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλλει κυρώσεις που περιλαμβάνουν την απαγόρευση μετάβασης του στις ΗΠΑ θεωρώντας τον μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε σχέση με την οργάνωση των υποκλοπών και το κουκούλωμα του σκανδάλου με τη βοήθεια της αδρανούς Δικαιοσύνης.

Επίσης, εφαρμόζει πιστά το βαλκανικό μοντέλο σε ό,τι αφορά την υπονόμευση του συστήματος ισορροπιών και ελέγχων που πρέπει να χαρακτηρίζει μια σύγχρονη δημοκρατία.

Έχουμε λοιπόν το πολιτικό παράδοξο να εμποδίζεται η ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του πολιτικού τους συστήματος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες με ταυτόχρονη παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, με στόχο την προετοιμασία της επανεκκίνησης της διαδικασίας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η σύνοδος θα ασχοληθεί κυρίως με πρακτικά ζητήματα για να περάσει το μήνυμα της χρησιμότητας της διεύρυνσης σε τομείς από την ενέργεια μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Τα πιο δύσκολα πολιτικά ζητήματα όπως και οι αυξανόμενες διμερείς διαφορές μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων έχουν αφεθεί σκόπιμα για αργότερα. Όμως, η ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς, ο οποίος ειδικεύεται στο διπλό παιχνίδι με Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν θα εκπροσωπηθεί η Σερβία στη σύνοδο κορυφής των Τιράνων όπως και το κακό παράδειγμα βαλκανοποίησης της ελληνικής πολιτικής ζωής που δίνει ο Μητσοτάκης με την πολιτική του, επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις.