Μητσοτάκης με τη μέθοδο Κουρτς - Free Sunday
Μητσοτάκης με τη μέθοδο Κουρτς
Στην Ελλάδα όμως η Δικαιοσύνη ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Μητσοτάκης με τη μέθοδο Κουρτς

Στον ελληνικό δημόσιο βίο προβάλλονται τα τελευταία χρόνια θέματα όπως οι «στημένες» δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταλήγουν να ενισχύουν το προφίλ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και το δημόσιο χρήμα και οι διευκολύνσεις που δίνονται σε ιδιοκτήτες και παράγοντες των ΜΜΕ, προκειμένου να προβάλλουν θετική εικόνα της κυβέρνησης ή να υποβαθμίσουν τις αρνητικές της πλευρές.

Ρουτίνα

Οι καταγγελίες αυτού του είδους έχουν υποβαθμιστεί σε επικοινωνιακή ρουτίνα εφόσον δεν εκδηλώνεται από τη Δικαιοσύνη οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να μπει κάποια τάξη στο σύστημα.

Η λεγόμενη λίστα Πέτσα με τις διαφημίσεις που μοιράστηκαν κυρίως σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με τη δικαιολογία ότι... έληξε η πανδημία το 2020, είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός επικοινωνιακού, προπαγανδιστικού συστήματος που στηρίζεται στο δημόσιο χρήμα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Ανάλογες καταστάσεις παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ουγγαρία που κυριαρχεί η μέθοδος Όρμπαν και στην Αυστρία όπου πρωταγωνιστούσε άλλος «αστέρας» της κεντροδεξιάς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λίγο μεγαλύτερος από τριάντα ετών κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας του και προβλήθηκε για ένα διάστημα σαν ο καγκελάριος που έδινε λύσεις και άνοιγε πολιτικούς δρόμους.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν γιατί από ότι φαίνεται η Αυστρία έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που διερευνά σε βάθος τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου συμφέροντος.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Κουρτς υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική παραίτηση από την καγκελαρία, όταν αποκαλύφθηκε ότι σαν υπουργός εξωτερικών αγόραζε με δημόσιο χρήμα κολακευτικές για αυτόν δημοσκοπήσεις που ενίσχυαν το πολιτικό του προφίλ.

Παραιτήθηκε από καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και βρήκε καταφύγιο στην Καλιφόρνια εργαζόμενος για έναν αυστριακό δισεκατομμυριούχο που πρωταγωνιστεί στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας.

Η δεύτερη πράξη

Μπορεί ο Κουρτς να είναι πλέον εκτός πολιτικής δεν είναι όμως εκτός πεδίου αρμοδιότητας της αυστριακής Δικαιοσύνης. Η έρευνα που ξεκίνησε η εισαγγελία για τα οικονομικά εγκλήματα και τη διαφθορά, αρχίζει να παράγει αποτελέσματα. Το άλλοτε «παιδί θαύμα» της αυστριακής και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση: Ομάδες αστυνομικών εισέβαλλαν, με εντολή Εισαγγελέα, στα γραφεία της Kronen Zeitung, η οποία σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς έχει αναγνωσιμότητα 2 εκατομμύρια, και της δωρεάν διανεμόμενης εφημερίδας Heute.

Και οι δύο εφημερίδες ανήκουν στο συγκρότημα της οικογένειας Dichand, που θεωρείται η ισχυρότερη εκδοτική οικογένεια της Αυστρίας.

Η έρευνα της εισαγγελίας εστιάζει στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης την περίοδο 2017 έως 2021, όποτε μεσουρανούσε ο Κουρτς. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο καγκελάριος και οι συνεργάτες του μοίραζαν τη διαφήμιση με έναν τρόπο που εξασφάλιζε την ευνοϊκή κάλυψη της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Για το ίδιο σκάνδαλο η πρώην υπουργός για θέματα Οικογένειας Σόφι Καρμαζέν, τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα μερικών εβδομάδων ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τόμας Σμιτ, άλλοτε στενός συνεργάτης του Κουρτς, προβαίνει σε συνεχείς αποκαλύψεις σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του.

Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει σημειωθεί στη δημοκρατική Αυστρία.

Οι αρχές έχουν στη διάθεση τους τα τηλέφωνα του Τόμας Σμιτ και μελετούν τις χιλιάδες επαφές και τα μηνύματα που αντάλλαξε στα πλαίσια της κατανομής της κρατικής διαφήμισης έναντι θετικής δημοσιότητας.

Ο Κουρτς θεωρεί ότι είναι θύμα πλεκτάνης και πως οι αποκαλύψεις του άλλοτε στενού συνεργάτη του δεν έχουν καμία βάση, απλά αποσκοπούν να ελαφρύνουν τη θέση του τελευταίου εξασφαλίζοντας του μεταχείριση συνεργαζόμενου μάρτυρα κατηγορίας, από τις αρχές.

Η επιχειρηματολογία του Κουρτς δεν δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή εφόσον εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2021 εξαιτίας ανάλογου σκανδάλου και η τεκμηρίωση των συναλλαγών σε βάρος του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου συμφέροντος, έχει προχωρήσει αρκετά.

Επιπλέον οι Αρχές ερευνούν κατά πόσον υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που προώθησαν τα συμφέροντα του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος.

Διεξάγεται και παράλληλη έρευνα σε βάρος της εφημερίδας Osterreich η οποία είχε αποκτήσει ειδίκευση στη δημοσίευση «πειραγμένων» δημοσκοπήσεων υπέρ του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο... Έλληνας Κουρτς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης είναι ο... Έλληνας Κουρτς.

Πρώτον, μοιράζει άφθονο χρήμα από το Δημόσιο και τις ελεγχόμενες ή επηρεαζόμενες από αυτό επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη θετική δημοσιότητα για την κυβέρνηση και τον ίδιο.

Δεύτερον, υπάρχουν όλες οι σχετικές λίστες, από τη λίστα Πέτσα μέχρι την κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων της ΕΥΔΑΠ, που τεκμηριώνουν την μεθοδολογία Μητσοτάκη.

Τρίτον, υπάρχουν ένα σωρό νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όφελος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Από την κατάργηση της ετήσιας συνεισφοράς για την άδεια από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που είχε επιβληθεί με τον λεγόμενο νόμο Παππά, μέχρι το κούρεμα ή το πάγωμα χρεών και οικονομικών υποχρεώσεων ιδιοκτητών και παραγόντων των ΜΜΕ.

Τέταρτον, το Μαξίμου έχει αποκτήσει ειδίκευση στη συνεργασία με έναν κύκλο δημοσκόπων, οι οποίοι χρηματοδοτούνται άμεσα από το Δημόσιο ή έμμεσα με το χρήμα των ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Η διενέργεια των δημοσκοπήσεων και η προβολή των αποτελεσμάτων τους γίνεται με καταχρηστικό τρόπο, στη βάση της επιδίωξης να ενισχυθεί η θέση της κυβέρνησης, να προβληθεί ο Μητσοτάκης σαν ο...αναπόφευκτος πρωθυπουργός και να απαξιωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ανώτατα στελέχη τους.

Στην Αυστρία όλα αυτά θα είχαν προκαλέσει την παραίτηση Μητσοτάκη και θα είχαν ανοίξει μια έρευνα που θα, θα πήγαινε σε βάθος και θα έφερνε σε δύσκολη θέση όλους τους πρωταγωνιστές της διαπλοκής.

Εδώ όμως δεν είναι Αυστρία είναι...Βαλκάνια με αποτέλεσμα το σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης να παινεύεται για το στημένο προεκλογικό παιχνίδι χωρίς να ανησυχεί για οποιαδήποτε παρέμβαση του Ντογιάκου ή άλλου αρμόδιο δικαστικού λειτουργού. Άλλωστε ο Ντογιάκος δείχνει πλήρως απασχολημένος στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Ειδικά στη δική μου περίπτωση, όταν ο Ράμμος και η ΑΔΑΕ τεκμηρίωσε την επί 18 μήνες παρακολούθηση μου με το σκεπτικό ότι ήμουν...απειλή για την εθνική ασφάλεια, ο Ντογιάκος αντί να στραφεί εναντίον των κοριών του Μαξίμου στράφηκε, για προφανείς λόγους, εναντίον του Ράμμου.

Προσποιούνται τους ανήξερους

Η μεθοδολογία Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται διεθνώς σαν αντιδημοκρατική και αυταρχική. Εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την καταβαράθρωση της Ελλάδας στην διεθνή αξιολόγηση της ελευθερίας των ΜΜΕ. Επειδή μάλιστα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα η οικονομική παρέμβαση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Στην Αυστρία η οποία έχει ισχυρή οικονομία τα «δώρα» του Κουρτς μπορεί να ενισχύουν τη συγκριτική θέση συγκροτημάτων ΜΜΕ αλλά δεν καθορίζουν την ίδια τους την ύπαρξη ή μη. Αντίθετα στην Ελλάδα, η οποία πλέον είναι στις πέντε φτωχότερες χώρες της ΕΕ των 27 και έχει μια καχεκτική διαφημιστική αγορά, το δημόσιο χρήμα που μοιράζει ο Μητσοτάκης με τα γνωστά κριτήρια μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της συνέχισης της λειτουργίας μερικών ΜΜΕ  ή του λουκέτου.

Με βάση την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που είναι θεσμικοί συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αξιολογήσεις τους περιλαμβάνονται σε όλες τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διάφορες χώρες, η Ελλάδα έρχεται 108η στην ελευθερία των ΜΜΕ, επί συνόλου 180 χωρών. Έχει τη χειρότερη αξιολόγηση στην ΕΕ των 27, με δεύτερη χειρότερη τη Βουλγαρία. Έρχεται επίσης τελευταία στη διεθνή κατάταξη ακόμη και μεταξύ των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία που είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατατάσσεται στην θέση 103 με την Ελλάδα στη θέση 108.

Την περασμένη εβδομάδα ήμουν επικεφαλής σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που πήγαμε στο Μαυροβούνιο για να εκτιμήσουμε την ποιότητα της προετοιμασίας και της διενέργειας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Το Μαυροβούνιο μια μικρή χώρα με τεράστια θεσμικά προβλήματα, κατατάσσεται στη θέση 65, σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ, με βάση την αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Όπως αναφέρουμε στην έκθεση για τον τρόπο οργάνωσης και διενέργειας των προεδρικών εκλογών, η δημόσια τηλεόραση ήταν ανοιχτή σε όλους τους υποψηφίους στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Εξασφάλισε τηλεοπτικές μονομαχίες με κοινή συμμετοχή των επτά προεδρικών υποψηφίων του πρώτου γύρου και των δύο μονομάχων του δεύτερου και τελικού γύρου. Η δημόσια τηλεόραση αξιολογήθηκε σαν ανοιχτή στους πολιτικούς αντιπάλους και με δίκαιη κατανομή του χρόνου.

Πιο αυστηρή ήταν η κρίση των παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας για τα ιδιωτικά κανάλια η συνολική συμπεριφορά των οποίων υπήρξε πολύ καλύτερη από τη συντονισμένη προβολή Μητσοτάκη, κυβέρνησης από τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Τίποτα λοιπόν δεν είναι τυχαίο. Η κυβερνητική ατιμωρησία σε ότι αφορά τις διαπλεκόμενες μεθοδεύσεις οδηγεί στην ασυδοσία. Η ελεγχόμενη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα καταλήγει να είναι παράγοντας υπονόμευσης αντί προστασίας του κράτους δικαίου. Το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό άλμα προς το μέλλον που διαφήμιζε προεκλογικά πριν τις εκλογές του 2019 ο Μητσοτάκης μετατρέπεται με το πέρασμα του χρόνου σε βαλκανική οπισθοδρόμηση με την Ελλάδα να συγκρίνεται αρνητικά σε πολλά ζητήματα ακόμη και με τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά

Η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ειδικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τεράστιες ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κουρτς με τα κόλπα του, ήταν ο «αστέρας» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μερικά χρόνια. Πριν από αυτόν μεσουρανούσε στο ΕΛΚ ο Όρμπαν ο οποίος πέρα από ένα σημείο έγινε αφόρητος και για το ΕΛΚ.

Της προστασίας του ΕΛΚ χαίρει και ο ηγέτης της Βουλγαρίας Μπορίσοφ παρά την τεκμηριωμένη διασύνδεση του κομματικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα. Έχει δημιουργηθεί και ασπίδα προστασία από το ΕΛΚ προκειμένου να μην υπάρξει διαφάνεια και κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη και Δημητριάδη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γκρουέφσκι στην Βόρεια Μακεδονία και ο Μπερίσα στην Αλβανία, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει παρόμοια συστήματα μαζικών παρακολουθήσεων αντιπάλων, ήταν και αυτοί επιφανή μέλη του ΕΛΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο η εισβολή Βέλγων και Γερμανών αστυνομικών στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, σε αναζήτηση στοιχείων για ένα σκάνδαλο που συνδέεται με την ψηφιακή καμπάνια του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του 2019 αποκτά σημασία.

Στο στόχαστρο των αρχών είναι ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σε κρατίδιο της Γερμανίας ο οποίος ήταν ο οργανωτής της ψηφιακής καμπάνιας του ΕΛΚ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ χρειάζεται μια συνεπέστερη και καθαρότερη κεντροδεξιά.