The Greatest Show on Earth - Free Sunday
The Greatest Show on Earth

The Greatest Show on Earth

Τρίζει τα δόντια αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση στους εταίρους, με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να ανακοινώνουν από κοινού κατάθεση δύο νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα, του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τις αλλαγές που ενσωματώνουν. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε κι η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα "κυριαρχικά" δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά μια άτυπη περιοδεία στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να προσδώσει στη διαπραγμάτευση χαρακτήρα πολιτικό.

Τι μπορεί να συμβαίνει και βλέπουμε την κυβέρνηση να υιοθετεί μια τόσο ριψοκίνδυνη στρατηγική; 

Η πρώτη εκδοχή (ας την ονομάσουμε "το Μεγάλο Θέατρο") είναι ότι η κυβέρνηση δρα σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς λίγο θέαμα τα μέτρα δεν περνούν εύκολα από τη Βουλή. Οι κυβερνώντες κάνουν λοιπόν τους σκληρούς, προκειμένου να συσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ψηφίσει τα μέτρα νομίζοντας ότι αντιστέκεται. Όταν θα καταλάβει ότι "έφαγε το γάιδαρο", αφενός θα είναι αργά να κάνει κάτι, αφετέρου θα είναι κρίμα να κολλήσει στην ουρά.

Η δεύτερη εκδοχή (ας την ονομάσουμε "η Ηρωική Έξοδος"), θέλει τους κυβερνώντες να αντιλαμβάνονται (α) ότι τα μέτρα δεν περνούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και (β) ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, κι ως εκ τούτου να ετοιμάζονται για έξοδο μέσω εκλογών, ώστε να πετάξουν την καυτή πατάτα στον επόμενο, κάνοντας στο μεταξύ το μεγαλύτερο δυνατό πάταγο.

Η τρίτη εκδοχή; Ούτε τα έχουν βρει με τους Ευρωπαίους, ούτε ετοιμάζονται για έξοδο από την κυβέρνηση, αλλά εξακολουθούν να εμπνέονται από το "φάντασμα" του Γιάνη Βαρουφάκη κι έτσι πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις, οι "εκρήξεις", οι κυριαρχικές αναφορές και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα κάμψουν τους θεσμούς και θα τους εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία.

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο αθηΝΕΑ