Ο διαρκής θρίαμβος των κυκλωμάτων - Free Sunday
Ο διαρκής θρίαμβος των κυκλωμάτων

Ο διαρκής θρίαμβος των κυκλωμάτων

Έχουμε, για παράδειγμα, το κύκλωμα των «νερουλάδων», που καλύπτουν με ειδικά πλοία τις ανάγκες πολλών νησιών σε νερό, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη. Πίσω από αυτούς που εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες των πλοίων που μεταφέρουν το νερό σε μεγάλες ποσότητες διακρίνεται από πολλούς και η παρουσία της μεγάλης διαπλοκής. Το αποτέλεσμα είναι να εμποδίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, για να μην περιοριστούν τα εύκολα κέρδη τους.

Ίδια γεύση και με τις πολυσυζητημένες άδειες για τα υδροπλάνα, οι οποίες έρχονται κατά περιόδους στην επικαιρότητα εδώ και μία δεκαπενταετία χωρίς να γίνεται τίποτα συγκεκριμένο. Ανταγωνιστικά συμφέροντα στις μεταφορές αλλά και τοπικά κυκλώματα που επηρεάζουν καταστάσεις δημιουργούν συνεχώς εμπόδια, με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά νησιά μια γρήγορη και ασφαλή αεροπορική σύνδεση, η οποία θα τους εξασφάλιζε περισσότερους τουρίστες με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. 

Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρεθούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και κεντρικής κυβέρνησης στελέχη που θα θέσουν σε προτεραιότητα την ολόπλευρη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη έναντι της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων κυκλωμάτων και συμφερόντων. Το δείγμα γραφής της νέας διακυβέρνησης είναι και σε αυτόν τον τομέα απογοητευτικό. Η καφενειακή διάθεση της Αριστεράς συνδέεται με την ιδιοτέλεια διαφόρων κυβερνητικών επιτήδειων για να δώσουν αρνητικά αποτελέσματα.