Πάταξη της φοροδιαφυγής για τα πανηγύρια - Free Sunday
Πάταξη της φοροδιαφυγής για τα πανηγύρια

Πάταξη της φοροδιαφυγής για τα πανηγύρια

Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων και οι οποίες φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Με αυτές θα έπρεπε να ασχοληθούν οι αρμόδιες Αρχές για να στείλουν το μήνυμα στους ισχυρούς του τουρισμού, της εστίασης και της ψυχαγωγίας ότι πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ που πληρώνουν εκατομμύρια ξένοι τουρίστες χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.
Αντί για στοχευμένες ενέργειες που θα οδηγούσαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του ελληνικού Δημοσίου και θα έστελναν το σωστό μήνυμα στην κοινωνία, έχουμε ένα χωρίς νόημα φοροκυνηγητό των επαγγελματιών σε τοπικά πανηγύρια. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές δυνατότητες, ενώ κάποιοι «προνομιούχοι» που μπορεί να εμπλέκονται στην εμπορική αξιοποίηση των πανηγυριών δραστηριοποιούνται περιστασιακά και μετακινούνται από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο. 

Μία σωστή πολιτική, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, υπονομεύεται από τον τρόπο εφαρμογής της, ο οποίος πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη σωστού σχεδιασμού και στο γραφειοκρατικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει πολλές από τις αρμόδιες Αρχές. 

Και αυτή η τουριστική χρονιά χάθηκε σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Φοροδιαφεύγουν αυτοί που έχουν οικονομικές δυνατότητες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα να καλύψουν το κενό στα έσοδα οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.