Η Mercedes 300 SLR θα μπορούσε να είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου - Free Sunday
Η Mercedes 300 SLR θα μπορούσε να είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου

Η Mercedes 300 SLR θα μπορούσε να είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου

H ειδική αυτή 300 SLR θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο αν μπορούσε κανείς να το αγοράσει. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν πωλείται. Βρίσκεται στο μουσείο της Mercedes στη Στουτγκάρδη θυμίζοντας μια ιστορία που ξεκίνησε το 1955. Όταν δηλαδή η γερμανική εταιρεία με την 300 SLR και οδηγούς τους θρύλους Stirling Moss και Juan Manuel Fangio είχε κερδίσει άνετα τις δυο πρώτες θέσεις στο Mille Miglia εκείνης της χρονιάς. Όμως στις 11 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς ήρθε η καταστροφή, με το τρομακτικό ατύχημα στο Λε Μαν που στοίχισε την ζωή σε 83 ανθρώπους, άλλους 180 τραυματίες και οδήγησε την Mercedes εκτός αγώνων μέχρι το 1989 που επέστρεψε.

Από εκείνη την χρονιά είχαν ξεμείνει δύο πλαίσια πάνω στα οποία θα «χτίζονταν» τα αγωνιστικά της επόμενης χρονιάς. Τα δύο αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν, και ένα εξ αυτών χρησιμοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Τμήματος Δοκιμών της εταιρίας, Rudolf Uhlenhaut, ο οποίος του έδωσε και το όνομά του: 300 SLR Uhlenhaut Coupe.

Επρόκειτο για ένα πραγματικά απίστευτο αυτοκίνητο για τα δεδομένα της εποχής, μια Φόρμουλα 1 της εποχής για χρήση δρόμου. Είχε τον αγωνιστικό 8κύλινδρο κινητήρα από τις W196, με τον κυβισμό ανεβασμένο από τα 2,5 στα 3,0 λίτρα. Η ιπποδύναμη έφθανε τα 302 άλογα, ενώ η τελική του ταχύτητα άγγιζε τα μυθικά για την εποχή (και πολλά χρόνια ακόμα) 290 χλμ/ώρα. Μάλιστα μία ιστορία θέλει τον ίδιο τον Uhlenhaut να έχει κάνει την απόσταση των 230 χιλιομέτρων από το Μόναχο στην Στουτγκάρδη σε κάτι παραπάνω από μόλις μία ώρα!