Όχι άλλο γλείψιμο! - Free Sunday
Όχι άλλο γλείψιμο!

Όχι άλλο γλείψιμο!

Nα επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της Άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών, που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν στη συνέντευξη του, που δημοσίευσε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, χθες, λίγες ώρες πριν έλθει στην Αθήνα.

Κοινώς, δηλαδή, της υπέδειξε να συμμετέχει στις κοινές διαδικασιες, στις οποίες είναι συνήθως παρατηρητής, -όταν δεν αντιδρά με ανόητους τρόπους, όπως στο συνέδριο της Εσθονίας-, και να κάνει τις εξοπλιστικές της προμήθειες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Κι επειδή κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν κατάλαβε, το είπε και σαφέστερα: Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπάρχουν προοπτικές για εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι ο κ.Μακρον είναι εξαιρετικά κυνικός ή ότι είναι πλασιέ γαλλικών προϊόντων, αλλά αυτό είναι μία περιγραφή, η οποία δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία των σκέψεών του.

Λογικά η κυβέρνηση πρέπει να κατάλαβε, διότι αυτό ακριβώς είναι που λέει ότι θέλει να κάνει στην ΕΛΒΟ: Να της εξασφαλίσει δουλειά από τις προμήθειες του ΟΑΣΘ.

Ο κ. Μακρόν δείχνει να είναι πολύ φιλικός απέναντι στην Ελλάδα, αλλά προφανώς και η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι φιλική απέναντι του. Φιλική απέναντι στα προϊόντα της γαλλικής βιομηχανίας γενικότερα και της πολεμικής ειδικότερα. 

Διότι δε γίνεται η Ελλάδα να πανηγυρίζει, όταν η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία εκεί που γίνονται οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, αλλά η ίδια να στέλνει τα πολεμικά αεροπλάνα της για αναβάθμιση στις ΗΠΑ, έναντι 500 εκ. ευρώ με απευθείας ανάθεση, δηλώνοντας ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Όσο κι αν ακούγεται ωραία η ερμηνεία ότι ο Μακρόν έστειλε τα πλοία για λόγους αρχής, όλοι κατανοούν ότι δε θα τα έστελνε, αν δεν ήταν η γαλλική TOTAL που έκανε την γεώτρηση.

Αν ο Τσίπρας και ο Παυλόπουλος νομίζουν ότι απέναντί τους έχουν κουτόφραγκους, που θα τους γελάσουν και θα διασφαλίσουν τη γαλλική υποστήριξη με λίγο (έως πολύ) γλείψιμο για τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρόλο της Γαλλίας, το μόνο που διαβάζουν από τις εφημερίδες είναι οι δηλώσεις των ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι ήλθαν να παίξουν στην νέα τους ομάδα, επειδή πάντα τους συγκινούσε ο μοναδικός κόσμος της στις εξέδρες.

Η συμμετοχή στις διαδικασίες επιβάλλει θέσεις και ευθύνη!