Μία ανοιχτή επιστολή προς τον κ.Πιερρακάκη - Free Sunday
Μία ανοιχτή επιστολή προς τον κ.Πιερρακάκη

Μία ανοιχτή επιστολή προς τον κ.Πιερρακάκη

Η Free Sunday φιλοξενεί σήμερα την επιστολή ενός Έλληνα πολίτη, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η επιστολή γράφτηκε μετά από την υπόθεση με το αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί να μη λειτουργεί αλλά και μετά την επίσκεψη που έκανε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν το δεύτερο Υπουργείο που επισκεπτόταν, ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την παρουσία του εκεί είχε χαρακτηρίσει κρίσιμο τον τομέα ευθύνης του συγκεκριμένου υπουργείου, και είχε επισημάνει ότι η ηγεσία του υπουργείου αποτελεί μία σύνθεση μεταξύ άξιων κοινοβουλευτικών και στελεχών από την αγορά και είχε επαναλάβει την πεποίθηση του, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι μονόδρομος ώστε το κράτος να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη και να μπορεί να επικοινωνεί με το κράτος με ευκολία από το σπίτι κάθε πολίτης ή και επιχείρηση.

Ο κ.Πιερρακάκης είχε πει οτι το εύρος των δραστηριοτήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι μεγάλο και τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στην απλοποίηση διαδικασιών και το να γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη.

Η επιστολή αναδεικνύει ορισμένες επιπλέον παραμέτρους αυτής της απλοποίησης, η οποία αν επιτευχθεί θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Όχι μόνο του πολίτη...

 

Free Sunday

 

 

Ακολουθεί η επιστολή

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

Ομολογώ ότι αισθάνθηκα ανακουφισμένος, όταν ο απελθών αρμόδιος για το Κτηματολόγιο ομόλογός σας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε παράταση στην υποχρέωση της δήλωσης ακινήτων στη Χαλκιδική μέχρι τον Σεπτέμβριο. Διότι διαπίστωσα ότι μου έλειπε ο αριθμός μετεγγραφής του ακινήτου μου.

Αυτός έμαθα ότι παρέχεται από το υποθηκοφυλακείο.

Όμως, το υποθηκοφυλακείο της Συκιάς δεν κάνει τηλεφωνικές χάρες --το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Για την ακρίβεια δεν απαντάει καν στο τηλέφωνο.

Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσέλθει αυτοπροσώπως.

 

Η Συκιά απέχει 150 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικώ.

Δηλαδή χρειάζονται 300 χιλιόμετρα -4 ώρες και δέκα λεπτά σύμφωνα με το google maps- άρα χρειάζομαι άδεια από τη δουλειά μου.

Βεβαίως χρειάζομαι και λίγη τύχη, διότι οι ώρες εργασίας του Υποθηκοφυλακείου είναι 9 με 1. Αυστηρά.

Πάντως, το Υποθηκοφυλακείο στεγάζεται στην κεντρική επαρχιακή οδό της Σιθωνίας, άρα δεν χρειαζόταν να μπω μέσα στο χωριό. Κάτι ήταν κι αυτό.

 

Όταν μπήκα στο υποθηκοφυλακείο αισθάνθηκα ανακούφιση. Δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Άρα θα περίμενα λίγο. Αλλά δεν είχα καμία ερμηνεία γιατί δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο.

Δεν πρόλαβα να σκεφτώ ερμηνείες γιατί ήλθε η σειρά μου.

Ευγενέστατη η υπάλληλος μου ζήτησε να συμπληρώσω μια αίτηση, στην οποία να αναγράφω τα στοιχεία που ζητούσα.

Της είπα ότι για αυτό τον λόγο είχα πάει εκεί κι έδειξε κατανόηση.

Αισθάνθηκα ανακούφιση για δεύτερη φορά.

 

Η κυρία αφού πήρε την αίτηση, μου ζήτησε να της καταβάλω 5,60 (πέντε κι εξήντα). Τα κατέβαλα.

Σε ρευστό, διότι τα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν POS. (Δεν έχουν υποχρέωση και δεν είναι απλώς "χαλασμένα", όπως μυστηριωδώς συμβαίνει σε πολλές ταβέρνες της Χακκιδικης

 

"Χαρτόσημο έχετε;", με ρώτησε. Οχι, δεν ειχα, αλλά αυτό δε με τρόμαξε.

"Χρειάζεστε ένα χαρτόσημο κι ένα μεγαρόσημο" (για την κατασκευή δικαστικών κτιρίων, ο οργανισμός των οποίων έχει καταργηθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια), συνολικής αξίας πέντε (5) ευρώ.

Έβγαλα το πεντάευρω.

"Όχι", μου είπε ευγενικά η κυρια.

"Πρέπει να τα πάρετε από το ΚΕΠ".

Το ΚΕΠ, όμως, ήταν μέσα στο χωριό, δηλαδή τρία χιλιόμετρα μακριά. Στο γιατί το Υποθηκοφυλακείο δεν είχε χαρτόσημα να αγοράσω, δεν έχω απάντηση αλλά κάποιος σοβαρός λόγος θα υπήρχε.

 

Πήγα στο χωριό, βρήκα το ΚΕΠ, αλλά ήταν στο κέντρο και έπρεπε να βρεθεί χώρος, για να αφήσω το αυτοκίνητο. Αλλά τα κατάφερα.

Πήγα στο ΚΕΠ, πήρα μεγαρόσημο, ευχήθηκα “σε καλή μεριά” στον οργανισμό Κτιριακών Υποδομών.

Επέστρεψα στο Υποθηκοφυλακείο, το οποίο ευτυχώς δεν είχε κλείσει ακόμη και μπήκα να δώσω τα μεγαροσημα και να πάρω τη βεβαίωσή μου.

"Θέλετε Γενική ή ACS;", με ρώτησε η κυρία.

Τότε πληροφορήθηκα ότι το Υποθηκοφυλακείο στέλνει τα έγγραφα με courrier "εντός δεκαημέρου".

"Ποια εταιρεία θέλετε εσείς; Ρωτάω για το ενδεχόμενο να έχετε κάποια συνεργασία, άλλωστε εσείς θα πληρώσετε στην παραλαβή", μου διευκρίνισε. Όχι, δεν είχα προτίμηση.

 

Πρακτικά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ:

Πήρα μια μέρα άδεια και πλήρωσα 25 λίτρα καύσιμα --περίπου 40 ευρώ, 5,60 στο Υποθηκοφυλακείο, πέντε ευρώ μεγαρόσημα κι άλλα πέντε για το courrier. Σύνολο πενήντα πέντε ευρώ για ένα έγγραφο, το οποίο θα μπορούσα να παραγγείλω ηλεκτρονικά και να παραλάβω με τον ίδιο τρόπο. Ή έστω να ζητήσω με courrier και να παραλάβω με courrier.

 

Εσείς αναλάβατε να καταπολεμήσετε την γραφειοκρατία και να με γλυτώσετε από τα πενήντα ευρώ επιπλέον που πλήρωσα.

Όμως, στο μεταξύ εγώ χρηματοδότησα τη βιομηχανία καυσίμων, την κατασκευή δικαστικών και άλλων υποδομών και την υπηρεσία ταχυδρομικών αποστολών από τις οποίες το δημόσιο ταμείο εισπράττει ΦΠΑ και φόρους. Και τη βιομηχανία της εστίασης, διότι στο μεταξύ έπρεπε να φάω έξω, αλλά αυτό ήταν επιλογή μου. Θα μπορούσα να μην φάω ή να πάρω τυρόπιτα.

 

Με όλα αυτά θέλω να σας πω, ότι αν εσείς καταπολεμήσετε τη γραφειοκρατία, κινδυνεύει άμεσα το εποικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο μέρος του οποίου στηρίζεται στον εξαναγκασμό σε άχρηστη κατανάλωση.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία αλλά έχετε σκεφτεί πόσους ανθρώπους θα αφήσει ανέργους η επιτυχία σας;

 

Με τιμή

 

Χρήστος Μάτης

Πολίτης του Ελληνικού Κράτους