To πρόβλημα της Σαμοθράκης, το πρόβλημα της Ελλάδας - Free Sunday
To πρόβλημα της Σαμοθράκης, το πρόβλημα της Ελλάδας

To πρόβλημα της Σαμοθράκης, το πρόβλημα της Ελλάδας

Αυτό που συνέβη στη Σαμοθράκη είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού. Η έλλειψη υποδομών από τη μία, η έλλειψη μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών από την άλλη αλλά και η υποχρεωτική εμπλοκή του κρατικού τομέα για οποιοδήποτε θέμα.

H Σαμοθράκη έχει ένα λιμάνι περιορισμένων δυνατοτήτων το οποίο διοικείται από την Αλεξανδρούπολη, ο διοικητής του λιμανιού της οποίας διορίζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται το δρομολόγιο είναι μία μικρή εταιρεία με ελάχιστα πλοία.

“Στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Προκύπτει και από την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει τη συγκοινωνία, σύμφωνα με την οποία είναι “ήδη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα με άλλο πλοίο”.

Πρακτικά δηλαδή για να υπάρξει συγκοινωνία στη Σαμοθράκη, πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση στην Αθήνα. Και για να βρεθεί ένα άλλο πλοίο, μεσολάβησε το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αλλά και για τα προβλήματα που λέγεται ότι έχει το λιμάνι της Σαμοθράκης, η ευθύνη για τη διαχείριση του λιμανιού ανήκει στον διορισμένο από το Υπουργείο Ναυτιλίας, πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Το πρόβλημα της Σαμοθράκης επιβεβαίωσε το πρόβλημα της δομής της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά αυτό προϋποθετει μία τεράστια θεσμική αλλαγή.

Η Σαμοθράκη στο μεταξυ πρέπει να διαχειριστεί τα ερείπια του τουρισμού της.