Επαναστάτες χωρίς αιτία και στοχο - Free Sunday
Επαναστάτες χωρίς αιτία και στοχο

Επαναστάτες χωρίς αιτία και στοχο

 
 

Η προχθεσινή επιχείρηση ανακατάληψης των δύο κτιρίων στο Κουκάκι είναι δύσκολα ερμηνεύσιμη γιατί είναι προφανές εκ των προτέρων ότι δεν είχε δυνατότητες να επιτύχει.

Το ενδεχόμενο η αστυνομία να μην αντιδρούσε στην επιχείρηση και να αποδεχόταν παθητικά την κίνηση πέντε ανθρώπων που κατάφεραν να μπουν στο κτίριο δε φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Η "μάχη με τα ΜΑΤ" δε, την οποία εκθείασαν με κοινή τους δήλωση ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα, στερεί τη συμπάθεια που η κατάληψη ενδέχεται να είχε αποκτήσει λόγω των γεγονότων με την οικογένειά Ινδαρέ. 

Παράλληλα η όλη διαδικασία εξέθεσε περίπου 20 ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι πάνε κατηγορούμενοι μετά τις συλλήψεις τους. Και μάλιστα κάποιοι  με αδικήματα που καταγράφηκαν στις κάμερες, όπως η ρίψη τσιμεντόλιθων. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να βρει έναν λόγο να καταδικάσει την επέμβαση.

Ουσιαστικά η όλη διαδικασία επιβεβαίωσε όλο το κυβερνητικό αφήγημα για την ανάγκη να απελευθερωθούν οι καταλήψεις κι ακύρωσε κάθε επιχείρημα για ειρηνικές δράσεις δημιουργικών νέων που συνθλίβονται από το σύστημα.

Τι νόημα είχε το απονενοημένο προχθεσινό διάβημα; 

Η προχθεσινή ανακοίνωση που έκανε γνωστή τις ανακατάληψεις στο Κουκάκι δείχνει ότι η όλη επιχείρηση  διαπνεόταν από μια πρόσληψη της κατάστασης του κράτους  ως συστήματος εξουσιας που καταρρέει.

Η συγκεκριμένη πρόσληψη είναι χρήσιμη σε ό,τι αφορά στην ανάγκη να διατηρηθεί το ηθικό του χώρου μετά τις ήττες που υφίσταται με τις εκκενώσεις των καταλήψεων, απέχει όμως πολύ από τις πραγματικές συνθήκες.

Λαθος ερμηνεία ή λάθος πρόσληψη της πραγματικότητας τους οδήγησε σε μια ευθεία αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής, την οποία επιχειρησιακά κανείς μέχρι τώρα δεν είχε αποτολμήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια τριπλή ήττα. 

Αυτού του είδους οι ήττες όμως οδηγούν ένα τμήμα των εμπλεκομένων στην απογοήτευση και την απόσυρση κι ένα άλλο τμήμα σε πιο έντονη ριζοσπαστικοποίηση.

Αυτό είναι το πραγματικό κόστος της καταστολής, το οποίο αναλαμβάνει η κοινωνία στο σύνολό της σε πείσμα των συντακτών της ανακοίνωσης που γράφουν "αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής".