Η πίεση στους πρόσφυγες με άσυλο είναι η πιο κρίσιμη διάσταση των μέτρων για τις προσφυγικές ροές - Free Sunday
Η πίεση στους πρόσφυγες με άσυλο είναι η πιο κρίσιμη διάσταση των μέτρων για τις προσφυγικές ροές

Η πίεση στους πρόσφυγες με άσυλο είναι η πιο κρίσιμη διάσταση των μέτρων για τις προσφυγικές ροές

H απόφαση για τη διακοπή των παροχών σε όσους πρόσφυγες έχουν ήδη πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας, δηλαδή σε όσους έχουν πάρει ήδη άσυλο και διαμένουν στην Ελλάδα, φιλοξενούμενοι σε διάφορες δομές και σπίτια, είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση από την οποία εξαρτται ίσως όλη η επιτυχία του σχεδίου διαχείρισης των προσφυγικών

Η κυβέρνηση θέλει να πιέσει τους 11.200 ανθρώπους που έχουν καθεστώς ασύλου αλλά και παροχές νεοεισερχομένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια στα οποία μένουν δωρεάν και τα χρήματα και οι παροχές.

Είναι εύλογο διότι όλοι αυτοί έχουν πλέον όλα σχεδόν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη και καμία σχεδόν υποχρέωση.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε άλλους τόσους και όχι για πολύ λαμβανομένης υπόψη της πρόθεσης για επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής ασύλου

Μπορεί να μην είναι ελληνικά χρήματα, αλλά το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλο και υπάρχει πρόθεση για περικοπές. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει να απομακρύνει από τις κατοικίες όπου διαμένουν όσους είχαν πάρει άσυλο, πέρυσι τον Απρίλιο, προκαλώντας διαμαρτυρίες κυρίως από τους υπαλλήλους των ΜΚΟ. Πολύ σύντομα υπαναχώρησε διότι οι διαμαρτυρόμενοι ήταν τμήμα της επιζητούμενης εκλογικής πελατείας του ενόψει των επικείμενων τότε ευρωεκλογών.

Κάποιοι από αυτούς που θα απομακρυνθούν θα αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες μπορούν να ταξιδεύσουν χωρίς κανένα εμπόδιο. Ειδικά αν έχουν συγγενείς και φίλους εκεί.

Οι άλλοι θα πρέπει να αναζητήσουν εισοδήματα στην αγορά εργασίας, η οποία όμως είναι σαφώς πιο δύσκολη από τα επιδόματα.

Θα βρεθούν μπροστά σε μία κατάσταση η οποία για αυτούς θα είναι πολύ δύσκολη. Η αγορά εργασίας δεν ανθίζει παρά τις μειώσεις των ποσοστών των ανέργων. Δύσκολα θα βρουν δουλειά και οι περισσότεροι θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στην αστεγία, όπως έλεγαν στην απεργία τους, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, πέρυσι. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα, είναι αμφίβολο αν μιλάνε καν την γλώσσα.

Ενδέχεται να μείνουν, άνεργοι και άστεγοι χωρίς εισόδημα. Όμως η εξαθλίωση είναι επικίνδυνη και χιλιάδες ανθρωποι στους δρόμους είναι μία κοινωνική νάρκη.

Οι πληθυσμιακές ομάδες είναι ευάλωτες και ίσως χειραγωγίσιμες, οι δε αντιδράσεις του ενδέχεται να προσφέρονται για επικοινωνιακές

Η κυβέρνηση πρέπει να πορευθεί με πολύ συγκεκριμένα βήματα,.

Αλλά ίσως είναι η χρυσή ευκαιρία για αλληλεγγύη κανονική και εθελοντική. Δωρεάν