Στα χρόνια της κρίσης αχρησιμοποίητο είχε μείνει το 30% του ΕΣΠΑ - Free Sunday
Στα χρόνια της κρίσης αχρησιμοποίητο είχε μείνει το 30% του ΕΣΠΑ

Στα χρόνια της κρίσης αχρησιμοποίητο είχε μείνει το 30% του ΕΣΠΑ

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ευελιξία ώστε να διοχετευθούν πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με όσα μαθαμε είχε προηγηθεί, κατόπιν επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βεβαίως είχε προηγηθεί η απόφαση της Επιτροπής στις 27 Μαρτίου σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν για δαπάνες πο σχετίζονται με τον κορονοϊό περίπου 28 δισεκατομμύρια τα οποία είχαν διατεθεί για δαπάνες στη δομική χρηματοδότηση 2014-2020 και δεν είχαν ακόμη αποδοθεί σε προγράματα. (In addition, the Commission proposes to allow Member States to use for coronavirus-related expenditure up to €28 billion that had been allocated for spending under 2014-2020 structural funding, but not yet awarded to projects.)

Σύμφωνα με τον ελληνικό προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020, η δομική χρηματοδότηση αφορούσε προγράμματα ύψους περίπου 25 δισ. Από τα οποία τα 5 περίπου ήταν ελληνική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 20 ευρωπαϊκή.

Χθες η κυβέρνηση είπε ότι θα έχει την ευκαιρία η χώρα να χρησιμοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη.

Δηλαδή από τα 20 δισ ευρώ του ΕΣΠΑ, σε μία περίοδο που η χώρα είχε άμεση ανάγκη από χρήματα και επενδύσεις, στο τέλος της περιόδου, είχαν μείνει στα ταμεία του ελληνικού κράτους αχρησιμοποίητα περίπου το 30%.

Το μόνο να λείπει τώρα είναι να αρχίζει να πανηγυρίζει ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος για το έργο τους...

Χθες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς προτάσεις «για το πώς -γρήγορα τώρα- θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόσθετη ευελιξία για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξέρουν τι δεν πρέπει να κάνουν!