Μία απρόβλεπτη απόφαση για ένα προβλέψιμο σύμμαχο - Free Sunday
Μία απρόβλεπτη απόφαση για ένα προβλέψιμο σύμμαχο

Μία απρόβλεπτη απόφαση για ένα προβλέψιμο σύμμαχο

Βεβαίως η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως “εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος”, ώς ενέχυρο δηλαδή για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι προσωρινή και θα επανεκτιμηθεί στο τέλος του 2020.

Αλλά μέχρι το τέλος του 2020 υπάρχει ένας τεράστιος χρόνος τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Το ζήτημα είναι να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τον χρόνο.

Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη στον Έβρο, κερδίζει μέχρι στιγμής τη μάχη στον κορωνοϊό, από την οποία ενδέχεται με τα σημερινά δεδομένα να βγει χωρίς να χρειάζεται να ορθώσει ξανά το σύστημα υγείας, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει και τώρα έχει μπροστά τη δυνατότητα η επόμενη ημέρα της, μετά την κρίση να ξεκινήσει από πολύ καλύτερο σημείο από ότι θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ένωσης.

Γιατί σε σχέση με αυτές, ακόμη και αν για όλους ίσχυαν τα ίδια, θα είχε ένα έλλειμμα σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση του τραπεζικού της συστήματος.

Τώρα καλύπτει ένα έλλειμμα, η κάλυψη του οποίου μέχρι πριν από λίγο ήταν ένα μακρινό όνειρο.

Το ζήτημα πλέον είναι να αποδείξει ότι μπορεί.  Όχι στους άλλους, που άλλωστε θα επανεξετάσουν στην απόφαση, αλλά στους Έλληνες που περιμένουν μία καλύτερη στιγμή στην ιστορία της χώρας.

Μέχρι στιγμής το έχει πετύχει. Μπορεί και στη συνέχεια!

H Ελλάδα έχει μία ακόμη βοήθεια, ένα ακόμη όπλο για να «βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Πέρα από μία πράξη αλληλεγγύης, η απόφαση της ΕΚΤ είναι μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. 

Είναι μία απρόβλεπτη απόφαση, για έναν πρόβλέψιμο σύμμαχο. Ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων του γιατί πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια.