Η προληπτική λογοκρισία είναι αναποτελεσματική - Free Sunday
Η προληπτική λογοκρισία είναι αναποτελεσματική

Η προληπτική λογοκρισία είναι αναποτελεσματική

Τρεις φορές τις τελευταίες δυο εβδομαδες, πρόσωπα του δημοσίου βίου τα οποία απολαμβάνουνν μεγάλης προβολής, επέλεξαν να ζητήσουν να μην αναναφερονται σε αυτούς τα μέσα ενημερωσης έτσι ώστε να μην μεταδίδονται ειδήσεις που δεν τους είναι ευχάριστες.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε αγωγή του ζήτησε να του επιδικαζονται δέκα χιλιάδες ευρώ κάθε φορά που δύο συγκεκριμενες εφημερίδες θα αναφέρονται στο όνομα του με τρόπο που δεν του αρέσει. Εννοια πολύ σχετική.

Μετά ακολουθησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Σπυρόπουλος, τον οποίο ενόχλησαν τα τηλεδικαστηρια στα οποία δεν θέλει να συμμετεχει και ζήτησε να μην αναφέρεται καθόλου.

Λίγο αργότερα ο συνάδελφος του, Πέτρος Φιλιππίδης, ζήτησε απο τα μέσα ενημέρωσης να μην καταγράψουν γεγονότα που ο ίδιος δεν γνωρίζει.
Το πώς θα γνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης το δεν γνωρίζει ο ίδιος, δεν διευκρινίζεται στην εξώδικη δήλωση του.

Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να αντιμετωπισθεί επί της διαδικασίας, δηλαδή με προληπτική λογοκρισία ένα ζήτημα το οποίο θα τους  ενοχλούσε επί της ουσίας.
Κάτι σαν προληπτικά ασφαλιστικά μέτρα.
Μπορεί η επιλογή τους και να στεφθεί απο επιτυχία.

Τον βασικό στόχο της όμως δεν θα τον πετύχει

Διότι η δυνατότητα διάχυσης μιας πληροφορίας σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι βασιλιάδες κάποτε σκότωναν τους αγγελιοφόρους των κακών ειδήσεων αν και ήξεραν  ότι αυτό δεν αλλάζει τις επιπτώσεις του κακού.

Πολύ δε περισσότερο σήμερα που οι πιθανοί αγγελιοφόροι είναι εν δυναμει πολύ περισσότεροι και είναι αδύνατο να τους εντοπίσει κανείς προληπτικά 

Οποίος το επιχειρεί, τζάμπα εκτίθεται για πενιχρά και πρόσκαιρα οφέλη....