Όταν ο Ερντογαν επιβεβαιώνει τον Μητσοτάκη - Free Sunday
Όταν ο Ερντογαν επιβεβαιώνει τον Μητσοτάκη

Όταν ο Ερντογαν επιβεβαιώνει τον Μητσοτάκη

Η Ολλανδη δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα στην κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη - Ρουτε στην Αθήνα άνοιξε τον πιο μεγάλο κύκλο συζητησης για την αλλαγή της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Μητσοτάκης απάντησε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, άρα δεν χρειάζεται να φεύγουν από εκεί και ο Ρουτε προσέθεσε ότι δεν θέλει να πνίγονται σε καρυδότσουφλα διακινητων.

Χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν υπογράμμισε την ανάγκη για μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ήπειρος βρίσκεται υπό πιέσεις μεταναστευτικών ροών από τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λευκορωσία.

Μονο που αυτός το είπε παρουσία του προεδρου της Τουρκίας και όχι ως ευχη καθώς λιγο νωρίτερα, η Τουρκια είχε δεσμευτει ότι θα σταματησει να επιτρέπει σε πρόσφυγες από την Τουρκία να πηγαίνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία για να περασουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω Πολωνίας.

Κι όλα αυτά ενώ χθες, ο κ  Ερντογάν με πομπώδεις εκφράσεις επιβεβαίωσε αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ότι η Τουρκία δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που σταματά η Ελλάδα:

«Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσφέροντας μια ερμηνεία για το τι έγινε το 2015.

Το δείχνουν και τα στοιχεία της Aegean Boat Report, μιας ΜΚΟ που βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την Ελλάδα.