F1 in Schools: Με στόχο το αδύνατο - Free Sunday
F1 in Schools: Με στόχο το αδύνατο

F1 in Schools: Με στόχο το αδύνατο

Ο F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους 15-18 ετών (STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics, δηλαδή για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά).

Η ομάδα NewGen Tachytis θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του 2017 τον Σεπτέμβριο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και το συγκλονιστικό για όλους τους συντελεστές της ομάδας ταξίδι εν όψει Μαλαισίας έχει ήδη αρχίσει.

Η NewGen Tachytis προέκυψε από τη συνεργασία δύο σχολείων, του δημόσιου Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής. Η ομάδα του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης είναι η πρώτη του εθνικού πρωταθλήματος και η ομάδα της Ερασμείου Ελληνογερμανικής είναι η τρίτη της γενικής κατάταξης.

f1schools2

Οι μαθητές κάτω από αυστηρές προδιαγραφές αναζητούν τη βέλτιστη τεχνολογική λύση έτσι ώστε να δημιουργήσουν μία μικρογραφία αυτοκινήτου Formula 1 με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, το οποίο κινούμενο με τη βοήθεια πεπιεσμένου διοξειδίου του άνθρακα καλείται να τρέξει σε πίστα ταχύτητος, διανύοντας περίπου 25 μέτρα.

f1schools1

Παράλληλα, οι μαθητές αξιολογούνται στη δημιουργία portfolio σχεδιαστικού, μηχανολογικού και επιχειρησιακού, στο πλάνο marketing που υλοποιούν, σε προφορική παρουσίαση, στην κατασκευή ιστοσελίδας, στη διαχείριση της παρουσίασης της όλης τους προσπάθειας αλλά και της ιδέας του διαγωνισμού F1, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το εκθεσιακό τους περίπτερο το οποίο στήνεται κατά τη διάρκεια των αγώνων και για την εξεύρεση χορηγών.

f1schools3

Οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Marketing, σχεδιασμού και υλοποίησης business plan, αντίληψη της έννοιας της χορηγίας. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά τηρώντας χρονοδιαγράμματα στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula 1, αναπτύσσοντας ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Στον διαγωνισμό αυτόν οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες των 6-8 μελών, με καθορισμένες αρμοδιότητες και ρόλους ο καθένας. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται οι μαθητές στην ενεργητική μάθηση, στη συνεργασία μεταξύ τους, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και με φορείς από τον επιχειρηματικό χώρο.

«Τρεις είναι οι λέξεις-κλειδιά: αφοσίωση, υπομονή και δουλειά»

Τα μέλη της NewGen Tachytis μας μιλούν για τον διαγωνισμό, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τον παγκόσμιο τελικό της Μαλαισίας.

Έχοντας ήδη συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό, ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει;

Κυριακή Πεσλή (αρχηγός): Είναι ένας διαγωνισμός που αναπτύσσει προσωπικότητες, προάγει καινοτόμες ιδέες, βγάζει τα όνειρα αληθινά. Έχουμε ήδη πάρει μια μικρή γεύση του αυριανού κόσμου και έχουμε αποκτήσει κάποια εφόδια για να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Με τον όγκο των μαθημάτων του σχολείου και τις ώρες προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, σας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος;

Βασίλης Ζαχαρόπουλος (σχεδίαση αυτοκινήτου): Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται πολλές ώρες προετοιμασίας. Είναι πολύ γλυκιά όμως η ευχαρίστηση της αφιέρωσης χρόνου σε κάτι το οποίο σε εξελίσσει καθώς διασκεδάζεις και μαθαίνεις. Φέτος απλώς δεν έχει καλοκαιρινές διακοπές.

Πώς νιώθετε που η ομάδα σας αποτελεί πρότυπο μίμησης των νέων;

Χρήστος Γκάγκας (κατασκευή αυτοκινήτου): Το να κατορθώσεις ένα τόσο σπουδαίο επίτευγμα σε μια τόσο νεαρή ηλικία σίγουρα σε γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας για τον εαυτό σου.

Τι σας οδήγησε σε αυτές τις πρωτιές και ποιο είναι το πλέον δυνατό σας σημείο;

Κώστας Αθανασίου (εκθεσιακό περίπτερο): Τρεις είναι οι λέξεις-κλειδιά στην επίτευξη όσων ονειρεύεσαι: αφοσίωση, υπομονή και δουλειά. Η διαφορετικότητα σε ικανότητες και στον τρόπο σκέψης του κάθε μέλους, παράλληλα με την ομαδικότητα, είναι το δυνατό σημείο της ομάδας.

Τι κάνει το αυτοκίνητό σας τόσο ξεχωριστό;

Ανδρέας Θανασούλας (βοηθός σχεδίασης και κατασκευής αυτοκινήτου): Το αυτοκίνητό μας είναι ξεχωριστό διότι έχει πολλές καινοτομίες αεροδυναμικής και υλικών.

Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι, κατά τη γνώμη σας;

Γιώργος Μολφετάς (υπεύθυνος Marketing): Δεν υπάρχει εύκολο κομμάτι. Όλα θέλουν σωστό προγραμματισμό, ενέργειες, χρόνο. Αυτή τη στιγμή ένα δύσκολο κομμάτι που μας απασχολεί είναι η εύρεση χορηγών, γιατί τα έξοδα είναι μεγάλα. Όπως ξέρετε, η έρευνα απαιτεί χρήματα. Πολυδάπανη είναι και η κατασκευή και η μεταφορά του εκθεσιακού περιπτέρου. Σας ανέφερα το θέμα της έρευνας γιατί η ομάδα μας στους εθνικούς τελικούς απέσπασε το βραβείο «Έρευνας και Ανάπτυξης». Έχουμε ακόμη ιδέες που θέλουμε να κατασκευάσουμε, να δοκιμάσουμε και να υιοθετήσουμε, αν δουλέψουν. Για παράδειγμα, για το πώς πρέπει να είναι το τελικό αεροδυναμικό σχήμα του αυτοκινήτου, για την ευστάθειά του, για τη σωστή διαχείριση του μήκους με το βάρος του κ.λπ. Όλα αυτά απαιτούν δοκιμές νέων υλικών, νέων σχημάτων, άρα χρήματα.

Έχετε προβλήματα στη συνεργασία σας;

Διονύσης Βούλγαρης (υπεύθυνος Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης): Η φιλία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας μας βοηθάει στο να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις.

Η περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα ήταν η Infinite από τη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

Βασίλης Μεσημέρης (σχεδιαστής Γραφικών): Η περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στόχευε το απίθανο, εμείς στοχεύουμε το αδύνατο. Στόχος μας είναι: to repeat it.

Γιατί κρίνονται αναγκαίοι οι χορηγοί;

Κυριακή Πεσλή (αρχηγός): Η συμμετοχή έχει προϋπολογισμένο κόστος 30.000 ευρώ. Χωρίς την υποστήριξη από χορηγούς είναι αδύνατο το ταξίδι μας. Σκεφτείτε ότι προσπαθούν να πάνε παιδιά που καινοτομούν, ονειρεύονται, τολμούν, ελπίζουν. Άριστοι μαθητές που παραδειγματίζουν τους υπόλοιπους, που δίνουν ελπίδα στο να ονειρεύονται οι συνομήλικοί τους ανά την Ελλάδα. Οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια είναι ένα ακόμη βήμα προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοηθήσουν. Μπορούν να επικοινωνήσουν με τον διευθυντή του δημόσιου Λυκείου Φιλοθέης στο τηλέφωνο του λυκείου 210 6845868. Η όποια χορηγία θα γίνει με μορφή δωρεάς σε δημόσιο φορέα.

Τα μέλη της NewGen Tachytis ενώ μοιράζουν τη «Free Sunday» στο Σύνταγμα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

newgentachytis 31

newgentacytisfreesunday

newgentacytisfreesunday1