Ξανά στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ - Free Sunday
Ξανά στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ξανά στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί και πάλι ώστε να επανεξεταστεί ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου έκανε δεκτή την αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη ο κ. Γεωργίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα «νομικούς λόγους» τους οποίους θα εξετάσουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δηλαδή το Εφετείο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναιρείται απαλλακτικό βούλευμα υπέρ του κ. Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο.

Η υπόθεση Γεωργίου αποτέλεσε σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να ασκούν πιέσεις για το κλείσιμο της υπόθεσης ενώ η κυβέρνηση, μετά από ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές δεσμεύθηκε ότι θα τον αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα που έχει καταβάλλει για νομική κάλυψη σε δικηγόρους.

Παράλληλα με την εκ νέου, λόγω της δεύτερη αναίρεσης, επανεξέταση της υπόθεσης σε ότι αφορά το έλλειμμα του 2009 και την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ο κ. Γεωργίου δικάζεται και για παράβαση καθήκοντος, δίκη που έχει διακοπεί για το τέλος του μήνα ( στις 31 Ιουλίου).

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε παραβάσεις, που αποδίδονται στον ίδιο από πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ (όπως η κ. Ζωή Γεωργαντά και άλλοι), ότι δεν συγκαλούσε ως όφειλε, πάντα τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και ότι για ένα μικρό διάστημα κράτησε παράλληλα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.