Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ - Free Sunday
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ενώ Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι καταψήφισαν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Με το νομοσχέδιο καταργείται το υφιστάμενο «Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΣΑΣΘ), εξαγοράζεται και τίθεται σε εκκαθάριση ο «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΟΑΣΘ ΑΕ) και συστήνονται κατά τα πρότυπα λειτουργίας του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του εταιριών:

1. Ένας νέος ρυθμιστικός φορέας ο «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ΑΕ»(ΟΣΕΘ ΑΕ) και

2. Ένας νέος εκτελεστικός του συγκοινωνιακού έργου φορέας οι «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΑΣΥΘ ΑΕ).

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται το καθεστώς του νέου εποπτικού ρυθμιστικού φορέα και του νεου εκτελεστικού φορέα, την εξαγορά της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, τα θέματα που αφορούν την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης, οι διαδικασίες αποζημίωσης των μετόχων και της ομαλής μετάβασης του μεταφορικού έργου στον νέο φορέα με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΟΑΣΘ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο και οι μετοχές είναι ονομαστικές και αμεταβίβαστες. Η ΑΣΥΘ ΑΕ αναλαμβάνει την εκτέλεση παντός είδους συγκοινωνιακού έργου (μετρό, τραμ, λεωφορεία).