Η φωτιά στα Κύθηρα έκαψε 20.000 στρέμματα και συνεχίζει - Free Sunday
Η φωτιά στα Κύθηρα έκαψε 20.000 στρέμματα και συνεχίζει

Η φωτιά στα Κύθηρα έκαψε 20.000 στρέμματα και συνεχίζει

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν άπαντες στα Κύθηρα την, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που μαίνεται

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στο νησί συνεχίζεται η φωτιά στα Κύθηρα, όπου χθες Κυριακή το βράδυ είχε περιοριστεί στα νοτιοδυτικά του νησιού, όπου και βρίσκεται το βασικό πύρινο μέτωπο.

Στον έλεγχο της πυρκαγιάς αναμένεται να βοηθήσει η πτώση της έντασης των ανέμων στην περιοχή, η οποία αναμένεται από χθες.

Χθες εκκενώθηκε από μοναχές και προσκυνητές προληπτικά η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, όταν οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, καταλογίζει ευθύνη για την μη κατάσβεση στη λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων.

«Από χθες μέχρι σήμερα για να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, έπρεπε να πάρουμε εκατό φορές τηλέφωνο, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», δήλωσε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο κ. Χαρχαλάκης, τον οποίο διέψευσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.

«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», είπε η κ.Μαλλίρη.

Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 3 χωματουργικά μηχανήματα του στρατού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έχουν καεί μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν κατάτις επαφές που είχε στο νησί χθες Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,είναι:

1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.