Τσουχτερός ο νέος ΚΟΚ - Free Sunday
Τσουχτερός ο νέος ΚΟΚ

Τσουχτερός ο νέος ΚΟΚ

Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), μεταξύ των οποίων πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα και αυστηρές ποινές για αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, φέρνει μεγάλες ανατροπές στα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα

«Θέλουμε να χτυπήσουμε την αντίληψη “έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ”» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε, έχει προβλεφθεί κατηγοριοποίηση στον ΚΟΚ, σε τρεις κατηγορίες: χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας. Σε αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει μια βάση, ένα αρχικό πρόστιμο, το οποίο θα αυξάνεται για τους παραβάτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους. «Τα παραπάνω θα προβλεφθούν από τη θεσμική επιτροπή που υπάρχει για τον ΚΟΚ, τόσο η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων όσο και η εισήγηση για τα πρόστιμα» διευκρίνισε ο κ. Σπίρτζης. «Ο ΚΟΚ με υπέρογκα πρόστιμα δεν λειτουργεί» είπε ο κ. Σπίρτζης απαντώντας στις επικρίσεις. «Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που επιχειρείται, η Φινλανδία, η Βρετανία, η Ελβετία, έχουν θεσπίσει τέτοια συστήματα, πολύ αυστηρά, γι’ αυτούς που παρανομούν και έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, ώστε να παίξει το πρόστιμο τον ίδιο ακριβώς ρόλο» πρόσθεσε ο υπουργός.

Όποιος πετάει τσιγάρα θα χάνει το δίπλωμά του

Στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχει αυστηρότητα όσον αφορά την αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, αν κάποιος συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά να πετάει τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου θα του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και θα καλείται να δώσει εκ νέου εξετάσεις. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με τις παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο και η στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.
Στόχος του υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός «νέου κώδικα αξιών και οδηγικής συμπεριφοράς [...] δεν είναι θέμα τιμωρητικό και έχει να κάνει με την παιδεία, την ασφάλεια και την κοινωνική συμπεριφορά» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα μέτρα για την παράβαση του ΚΟΚ «δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Κάποιες παραβάσεις έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα, κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες».
Με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας στις εθνικές οδούς στα 140 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. Ακόμη, θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων, για να «σπάσουν» τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα με τα φορτηγά κ.ά.

Βιωματικές ποινές

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης αποκάλυψε ένα ακόμη είδος ποινής για τους παραβάτες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προβλεφθούν βιωματικές ποινές, δηλαδή έκτιση κοινωνικού έργου απ’ όσους προκάλεσαν σε τροχαία σωματικές βλάβες ή τον θάνατο συνανθρώπων τους. Θα υποχρεώνονται από τα δικαστήρια και για την εκπλήρωση υποχρεώσεων απέναντι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε τραυματίες τροχαίων». Το μέτρο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, καθώς, όπως είπε ο υφυπουργός, «θα πρέπει να καταθέσουμε κοινό νομοθέτημα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα αλλάζει τον κώδικα ποινικής δικονομίας και τον ποινικό κώδικα στα ανάλογα άρθρα και θα δίνει τη δυνατότητα στα δικαστήρια να επιβάλλουν αυτή την ποινή».

ΝΔ: Η οδική ασφάλεια απαιτεί εθνικό σχέδιο, όχι μικροκομματικά παιχνίδια

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, για να το αντιμετωπίζει με τη γνωστή της προχειρότητα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» σημειώνει η ΝΔ σχολιάζοντας τις προαναγγελίες του κ. Σπίρτζη. «Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι σχεδιάζει αλλαγές στον ΚΟΚ. Επτά μήνες μετά, ο κ. Σπίρτζης προκαλεί και πάλι σύγχυση. Η πρόταση Σπίρτζη “τα πρόστιμα να επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα των πολιτών”, εκτός από κοινωνικά άδικη –καθώς τα αυξημένα πρόστιμα θα κληθούν να τα πληρώσουν μόνον οι νομοταγείς φορολογούμενοι που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους–, είναι και ευθέως αντισυνταγματική» τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Η οδική ασφάλεια απαιτεί εθνικό σχέδιο, όχι μικροκομματικά παιχνίδια!».

Ιαβέρης: Αντισυνταγματικό το μέτρο Σπίρτζη για τον ΚΟΚ

Αυστηρή κριτική στις εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών για πρόστιμα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια άσκησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς Τάσος Μαρκουΐζος, γνωστός ως Ιαβέρης. Όπως είπε, το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και μη ηθικό. «Ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν είναι εξ αμελείας, είναι ηθελημένο έγκλημα εξ αλητείας» σημείωσε ο κ. Μαρκουΐζος. Πρόσθεσε δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως «στο κομμάτι της πρόληψης των τροχαίων δεν είναι σοβαρά αυτά».