Είχε νοικιάσει γιάφκα στα Εξάρχεια μέσω Airbnb - Free Sunday
Είχε νοικιάσει γιάφκα στα Εξάρχεια μέσω Airbnb

Είχε νοικιάσει γιάφκα στα Εξάρχεια μέσω Airbnb

Έφοδο σε διαμέρισμα το οποίο είχε νοικιάσει ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου στα Εξάρχεια, έκανε σήμερα Τρίτη, το πρωί, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ

Το διαμέρισμα είχε ενοικιασθεί μέσω airbnb και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο συλληφθείς είχε καταλάβει πιθανότατα ότι τον παρακολουθούσαν και σκόπευε να μεταφέρει εκεί εκρηκτικά και οπλισμό.

Από την Αντιτρομοκρατική θεωρείται πως πρόκειται για ενδιάμεση γιάφκα την οποία είχε νοικιάσει για πέντε ημέρες και πιο συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 26 έως 31 Οκτωβρίου και εκεί βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και είδη ρουχισμού.

Γενετικό υλικό και αποτυπώματα του Γιαγτζόγλου εντοπίστηκαν πάνω τόσο στους φακέλους με την εκρηκτική ύλη που στάλθηκαν τον Μάρτιο του 2017 σε Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και σε αυτόν που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δείγμα από γενετικό υλικό του 29χρονου που βρέθηκε στους φακέλους ταυτοποιήθηκε με το γενετικό δείγμα που είχαν οι αρχές από τη σύλληψή του το 2011 ενώ οι γραφολογικές ταυτοποιήσεις που αναδεικνύουν πως οι διευθύνσεις των 8 τρομοφακέλων που είχαν εντοπιστεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και σε αυτόν του Λουκά Παπαδήμου έχουν τυπωθεί από τον ίδιο εκτυπωτή και εξετάζεται κατά πόσο είναι αυτός που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους.
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια είχαν προκύψει τα στοιχεία που έδειχναν πως ο κατασκευαστής των φακέλων ήταν «ίδιος» σε όλους, ενώ είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά κατασκευής με την ίδια συνδεσμολογία.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας του 29χρονου, όπως και αυτά των 8 ταυτοτήτων που φέρεται να χρησιμοποιούσε, αναζητώντας νέες γιάφκες, γκαράζ ή αποθήκες που ενδεχομένως έχει νοικιάσει με αυτά τα στοιχεία.

Το σπίτι της οδού Αλκαμένους το είχε νοικιάσει με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ψηφιακή μορφή στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για μάρτυρα στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014.

Στελέχη της ΕΛΑΣ λένε ότι ο 29χρονος είχε «έτοιμους» τέσσερις φακέλους με τη συνδεσμολογία πυροδότησης και απέμενε η τοποθέτηση της πυρίτιδας προκειμένου να αποσταλούν. Εξωτερικά έφεραν μέρος διευθύνσεων, δύο από τις οποίες φαίνεται να συνδέονταν με στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος ενώ αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν αυτούσιες οι διευθύνσεις που ήταν επικολλημένες στους εκρηκτικούς φακέλους και αφορούσαν, πέρα από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εμείς τον είχαμε ύποπτο για την αποστολή τρομοφακέλων και όταν μπήκαμε στην Αλκαμένους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τύπους εκρηκτικών υλών και συνδεσμολογίες που παραπέμπουν σε βομβιστικές επιθέσεις ίσως άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών», δηλώνει στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αναζητούνται στοιχεία που συνδέουν τον 29χρονο με τις επιθέσεις:

στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη στις 13 Οκτωβρίου 2016, την οποία ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»,

στα γραφεία του ΣΕΒ (24/11/2015), («Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»)

στην τράπεζα Eurobank στην οδό Σανταρόζα, («Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»)

υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως ο 29χρονος, πέρα από κατασκευαστής βομβών, ήταν και στρατολογητής μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών εξαιτίας της λειψανδρίας των τελευταίων χρόνων, γι’ αυτό το λόγο εξερευνούν λεπτομερώς τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους ψάχνοντας στοιχεία που θα αναδείξουν άλλους συνεργούς. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα), που φαίνεται να είχαν περιφερειακό ρόλο και τον είχαν συνδράμει σε κάποιες δραστηριότητές του, και οι οποίοι δεν αποκλείεται να συλληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.