Στα ακριτικά νησιά το καλό… μετράει - Free Sunday
Στα ακριτικά νησιά το καλό… μετράει

Στα ακριτικά νησιά το καλό… μετράει

Η προσφορά βοήθειας σε ακριτικά νησιά αποτελεί από το 2014 τη βασική προτεραιότητα της αστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης +πλευση (σύμπλευση).

Μια ομάδα εθελοντών στηρίζει τους κατοίκους των περιοχών αυτών μέσω προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής, αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών, παροχής εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού στα σχολεία και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει σε Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιούς, Γαύδο, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσο, Κίμωλο, Λέβιθα, Λειψούς, Πάτμο, Σίκινο, Σχοινούσα, Τέλενδο, Φολέγανδρο, Ψέριμο.

Η +πλευση

Λίγες ημέρες προτού αναχωρήσουν για το Καστελόριζο για να παράσχουν δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην οροφή του σχολείου του νησιού, άνθρωποι της +πλευσης μοιράζονται στην FS τις εμπειρίες τους.
«Η +πλευση δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από μια παρέα 13 φίλων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν προηγούμενη δράση σε εθελοντική οργάνωση παρεμφερούς χαρακτήρα» αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Αθανασίου. «Τρεις μήνες μετά πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος μας διάπλους. Σήμερα τα μέλη μας είναι περίπου 25. Ωστόσο, δεν έχουν καμία διαφορά από έναν απλό φίλο ο οποίος δραστηριοποιείται εξίσου με το μέλος και οι ενεργοί φίλοι είναι περίπου 80» προσθέτει ο κ. Αθανασίου.

Οι δράσεις της +πλευσης

Οι δράσεις της +πλευσης έχουν πρωταρχικά ιατρικό χαρακτήρα. «Απευθυνόμαστε στα μικρά ακριτικά νησιά, στα οποία ο μόνιμος κάτοικος δεν έχει πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις» τονίζει ο κ. Αθανασίου. Οι ιατρικές υπηρεσίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, σύμφωνα με τον Άρη Παπαπετρόπουλο, υπεύθυνο της ιατρικής ομάδας: «Εμείς πηγαίνουμε σαν ιατρική ομάδα με περίπου 16 διαφορετικές ειδικότητες κάθε φορά. Εκεί στήνουμε ιατρεία σε όποιους χώρους βρούμε. Συνήθως στα αγροτικά ιατρεία, στα σχολεία και σε κάποιες αίθουσες των δήμων. Όλες οι ειδικότητες είναι άρτια εξοπλισμένες. Έχουμε μαζί φορητά μηχανήματα υπερήχων, φορητές οδοντιατρικές μονάδες, εργαλεία των πνευμονολόγων για να γίνονται σπιρομετρήσεις. Επιπλέον, γίνονται πάντα αιμοληψίες, για να γίνουν κάποιες εξετάσεις αιματολογικές και βιοχημικές. Όλοι μας προσφέρουμε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες».
Υπάρχει όμως ανταπόκριση από τους κατοίκους; «Η ανταπόκριση εξαρτάται από το νησί. Συνήθως όμως έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση. Υπάρχουν και νησιά στα οποία έχουμε κατορθώσει να εξετάσουμε και το 100% των κατοίκων» απαντά ο κ. Παπαπετρόπουλος.
Εκτός όμως από τις ιατρικού χαρακτήρα δράσεις της +πλευσης, σημαντική είναι και η παροχή από πλευράς της εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού στα σχολεία. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους, από κιμωλίες και διαδραστικούς πίνακες μέχρι υπολογιστές» σημειώνει ο κ. Αθανασίου. Επίσης, πραγματοποιούνται ομιλίες «οι οποίες έχουν σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες για διάφορα θέματα, όπως για το τσιγάρο ή τον καρκίνο του μαστού».
Η συνεχής επικοινωνία των ανθρώπων της +πλευσης με τις τοπικές αρχές των νησιών έχει ως αποτέλεσμα η οργάνωση να γνωρίζει ακριβώς τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Σε αυτά τα χρόνια έχουμε φτιάξει αρκετές παιδικές χαρές, έχουμε δωρίσει σε νησί σύγχρονο απορριμματοφόρο, έχουμε δωρίσει δύο αφαλατωτές –έναν στη Γαύδο και έναν στην Κάσο– και έχουμε εξοπλίσει στην Πάτμο το πολιτιστικό κέντρο. Επίσης, φτιάξαμε οδοντιατρείο στη Φολέγανδρο, καθώς ο οδοντίατρος δεν είχε χώρο να εργαστεί» τονίζει ο κ. Αθανασίου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εκτός από την επισκευή της στέγης στα δύο σχολικά κτίρια στο Καστελόριζο, ήδη έχει καλυφθεί η θέρμανση στα σχολεία της Ηρακλειάς και της Σχοινούσας.

Οι δυσκολίες

«Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις καιρικές συνθήκες και το πώς θα μεταβούμε με τα φουσκωτά σκάφη που διαθέτει η +πλευση από το ένα νησί στο άλλο» εξηγεί ο κ. Παπαπετρόπουλος. «Κάποιες φορές υπάρχουν δυσκολίες και στο πού θα στεγαστούμε, γιατί πρόκειται για μεγάλη ιατρική ομάδα που χρειάζεται αρκετές αίθουσες. Για πρώτη φορά θα αρχίσει μια συνεργασία με το “Ερρίκος Ντυνάν”, το οποίο θα μας δώσει μια κινητή μονάδα η οποία μέσα θα στεγάζει τρία διαφορετικά ιατρεία, κάτι που θα μας βοηθήσει σημαντικά».
Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι είναι «απαιτητικό το να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στο μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί ο διάπλους όλες μας τις δράσεις. Από τις ιατρικές μέχρι τις πολιτιστικές».
Παρά τις όποιες δυσκολίες, η ανταμοιβή είναι μεγάλη. «Η αγκαλιά των κατοίκων και η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, τα παιδικά χαμόγελα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά στα νησιά, είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές που ζούμε» υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου.

Διάπλους 2018

Η +πλευση έχει κάνει ήδη τον πρώτο προγραμματισμό για την ερχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα του 5ου Διάπλου θα διαρκέσει από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Κυριακή 6 Μαΐου. Εθελοντές και φουσκωτά θα επισκεφτούν κατά σειρά την Κίμωλο, τη Σίκινο, την Ηρακλειά, την Αστυπάλαια, την Ψέριμο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Ο 5ος Διάπλους της +πλευσης θα φτάσει σε μήκος διαδρομής τα 440 ν.μ.

«Το ταξίδι» της +πλευσης

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το «Ταξίδι». Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τον Διάπλου 2017 της +πλευσης σε Κίμωλο, Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Ψέριμο, Τέλενδο, Λειψούς και Αρκιούς.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, δούλεψαν αφιλοκερδώς επί μήνες προκειμένου να καταγράψουν όσα αισθάνονται και βιώνουν οι άνθρωποι της +πλευσης.
Ο φακός του κινηματογραφιστή Γιάννη Σταθόπουλου, οι μουσικές του ίδιου και του Τάσου Λυμπέρη, η αφήγηση της Λίας Λάππα και του Αντώνη Καρυστινού, ο ήχος του Παναγιώτη Δεληνικόλα, το post production του Αντώνη Οικονόμου, καθήλωσαν τους θεατές.
Παράλληλα, στο φουαγιέ της αίθουσας πραγματοποιήθηκε μία ακόμη εκδήλωση, με έκθεση φωτογραφιών του Γ. Σταθόπουλου από τον Διάπλου τυπωμένων σε αλουμίνιο σε μεγάλη διάσταση και με ειδική επεξεργασία.
Τα συγκεκριμένα έργα διατέθηκαν προς πώληση στους φίλους της +πλευσης, με στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση νέων έργων στα νησιά.

«Μέτρα» το καλό

Πρόκειται για μια φράση με ιδιαίτερο νόημα για τους ανθρώπους της +πλευσης. Καθένας μας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια, αρκεί να αγοράσει ένα μέτρο το οποίο φέρει το λογότυπο της +πλευσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Stanley – Black&Decker.
Στα σημεία πώλησης των προϊόντων της εταιρείας πωλείται ένα εργαλείο μέτρησης έως 5 μ. Με την αγορά κάθε τεμαχίου μεταφέρεται αυτομάτως 1 ευρώ στα ακριτικά νησιά.
Επίσης, η +πλευση προσκαλεί τους χρήστες των social media να ενισχύσουν τη φωνή της κάνοντας like/follow στη σελίδα της στο Facebook (symplefsi) και στο Instagram, όπου μπορούν να δουν εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό από τα τέσσερα χρόνια δράσης των εθελοντών.