Έκδοση του «βασιλιά του Bitcoin» στις ΗΠΑ ζητά εισαγγελέας - Free Sunday
Έκδοση του «βασιλιά του Bitcoin» στις ΗΠΑ ζητά εισαγγελέας

Έκδοση του «βασιλιά του Bitcoin» στις ΗΠΑ ζητά εισαγγελέας

Την έκδοση του αποκαλούμενου «βασιλιά του Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ στην Αμερική, ο οποίος σύμφωνα με Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν είναι ο ιδιοκτητης της πλατφόρμας. 

Μετά από αναβολή, συζητήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο, η έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος «Mr Bitcoin».

Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανές διωκτικές αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κά.

Η επίμαχη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την συσχετίζει με την δράση ύποπτων προσώπων, χάκερς, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Πάντως, ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές και υποστηρίζει ότι θέλουν να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες. 

Ο εκζητούμενος, μέσω Ρώσου διερμηνέα, επισήμανε ενώπιων των αρεοπαγιτών: «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας» και προσέθεσε: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».

H έκδοση της απόφασης αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017.