Αντίστροφη Μέτρηση για τις Πανελλαδικές - Free Sunday
Αντίστροφη Μέτρηση για τις Πανελλαδικές

Αντίστροφη Μέτρηση για τις Πανελλαδικές

Λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας για τα ημερήσια και τα εσπερινά λύκεια, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ).

Οι πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν στις 19 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων αλλά και των ενδοσχολικών εξετάσεων. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να «αφήσει» ένα κενό μεταξύ απολυτηρίων και πανελλαδικών, ώστε οι μαθητές να έχουν τον χρόνο για τις επαναλήψεις στα μαθήματά τους.

Γαβρόγλου: Νέο σύστημα το 2020

Εν τω μεταξύ και ενώ οι μαθητές προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόθεση να ισχύσει νέο σύστημα από τον Ιούνιο του 2020.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ανέφερε ότι «ως κυρίαρχη λογική, η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο, στο οποίο θα υπάρχει μία εντελώς νέα Β' και Γ' λυκείου με λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται σε περισσότερες ώρες», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Γ' λυκείου-όπως ισχύει σε πολλά κράτη θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους».

Αύξηση εισακτέων

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 οι θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692, ενώ για το 2017-18 ήταν 70.726 - ήτοι 3.966 περισσότερες θέσεις. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων των τελευταίων ετών η οποία σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ερευνητές θα φέρει πολλές ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής.

Τα τμήματα με τις περισσότερες θέσεις

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια –εκτός του νεοσύστατου πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 ενώ πέρυσι ήταν 43.758. Συνεπώς, υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις. Έτσι, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα.

Στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Οι θέσεις δηλαδή αυξήθηκαν κατά 985. Ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

Συνάντηση Τσακαλώτου - Πανεπιστημιακών

Την ίδια ώρα, την έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς μειώσεις στις αποδοχές τους εξέφρασαν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο οι πανεπιστημιακοί. Σε συνάντηση που είχε η ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ), έγινε λόγος «για ανακολουθία της κυβέρνησης» καθώς όπως είπαν «το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης αλλά μονόπλευρου (κυβερνητικού) αιφνιδιασμού, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις πριν ένα χρόνο πριν τη νομοθέτηση του».

Η ΠΟΣΔΕΠ δήλωσε ότι το ισχύον μισθολόγιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «η ευθύνη από τις επιπτώσεις των όποιων αντιδράσεων που θα προκαλέσουν αναταραχή στη λειτουργία των πανεπιστημίων, βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση».

Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το θέμα και θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ στις επόμενες εβδομάδες για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών.
Σχετικά με τις συντάξεις των μελών ΔΕΠ, παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο όπως και για το θέμα της επιβολής εισφορών ΕΦΚΑ στο κλινικό επίδομα και σε αμοιβές για ερευνητικό έργο μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.