Η οικονομική κρίση «χτύπησε» το εκπαιδευτικό σύστημα - Free Sunday
Η οικονομική κρίση «χτύπησε» το εκπαιδευτικό σύστημα

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» το εκπαιδευτικό σύστημα

Με σημαντικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση.

Η σύνταξη της έκθεσης συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο καθώς υπήρχαν πολλά σημεία συγκρούσεων ανάμεσα στο υπουργείο και στους αντιπροσώπους του Οργανισμού – μεταξύ αυτών και οι υποδείξεις του ΟΟΣΑ για πρόσληψη των αναπληρωτών με πενταετείς συμβάσεις. Χαρακτηριστικό των διαφωνιών είναι ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης είχε προγραμματιστεί για τέλη του 2017.

«Ήταν μια έκθεση με πάρα πολλά πραγματολογικά προβλήματα, ήταν μια έκθεση με πολλά μεθοδολογικά προβλήματα, ήταν μια έκθεση με πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Η κρίση έπληξε το εκπαιδευτικό σύστημα

«Την τελευταία δεκαετία οι δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 36% σε ονομαστικές τιμές», τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος. Αναφερόμενη στις περικοπές είπε ότι « ουσιαστικά επηρέασαν τους καθηγητές, τους δασκάλους και το διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στα ζητήματα προσλήψεων και μισθών. Οι προσλήψεις πάγωσαν στον δημόσιο τομέα τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη νέων καθηγητών μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων, μια κατάσταση η οποία έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα που παρέχεται στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά».

Τα στοιχεία της έκθεσης

Η έκθεση «Education for a Bright Future in Greece» αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να βελτιώσουν την ποιότητα και την ισονομία στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από ένα συνδυασμό καινοτόμων πολιτικών και εις βάθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέσα, ωστόσο, σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει το εκπαιδευτικό της σύστημα σε μια πηγή συμμετοχικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Χάρη στο καταρτισμένο και δραστήριο εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας, 15χρονοι μαθητές με όρεξη και ισχυρό το αίσθημα του “ανήκειν” στο σχολείο και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μαθητικής διαρροής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι σε καλή θέση για να οικοδομήσει ένα ισχυρό και συμμετοχικό εκπαιδευτικό σύστημα»

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει την ικανότητα και τη στρατηγική για αξιολόγηση, για λογοδοσία και βελτίωση στα σχολεία. Πρέπει να υπάρξει μια κουλτούρα λογοδοσίας, η χρησιμοποίηση δεδομένων για την υποστήριξη και τη βελτίωση, η οποία θα αντανακλά τις νέες πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα την πρωτοβουλία «My school». Επίσης την εισαγωγή της αυτοαξιολόγησης στα σχολεία, την αξιολόγηση και την αποτίμηση του σχολείου συνολικά και την εδραίωση μιας αρχής για διασφάλιση ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως υπογραμμίζεται η αξιολόγηση και οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε στενή συνεργασία με τους καθηγητές και τα εργατικά συνδικάτα, ούτως ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μην τα βλέπουν ως μία τιμωρητική διαδικασία».

Σχετικά με το ζήτημα της παραπαιδείας η κυρία Ράμος ανέφερε ότι «λειτουργεί περισσότερο ως ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα. Μάλιστα σε σχετικό διάγραμμα φαίνεται πως οι φτωχότεροι μαθητές έχουν πάρα πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτή την έξτρα βοήθεια. «Άρα θα πρέπει να αυξηθεί η ποιότητα προσφοράς των σχολικών μαθημάτων στο σχολείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, όπως επίσης να υπάρχει υποστήριξη στους μαθητές που δεν έχουν τόσο υψηλές επιδόσεις με μαθήματα μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου».

Χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η έκθεση θεωρεί ότι το θέμα της παραπαιδείας υπονομεύει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Δεν είναι θέμα φροντιστηρίων. Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση γιατί γίνεται και σε άλλες χώρες, καθώς η παραπαιδεία έχει οδηγήσει στην ακύρωση των εκπαιδευτικών θεσμών. Και βεβαίως μαζί μ’ αυτό έχει ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, ακριβώς στη δική μας λογική ως προς τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια, όχι μόνο πώς επηρεάζουν μ’ αυτό τον εξαιρετικά αρνητικό τρόπο την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων, αλλά ακόμη και για την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων».

Σχετικά με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «δεν μπορεί η υπάρχουσα κατάσταση να συνεχίσει με ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών να είναι στα σχολεία μας με συμβάσεις που είναι πραγματικά εξαιρετικά προβληματικές, με ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι χρόνια για να στηρίξουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η λύση σε αυτό είναι οι μόνιμοι διορισμοί, ένας σημαντικός αριθμός. Έχουμε κάνει μια μελέτη γι' αυτό, προχωρήσουμε σε ένα σημαντικότατο αριθμό μόνιμων διορισμών».