Ο Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση που ζητά ο ΟΟΣΑ - Free Sunday
Ο Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση που ζητά ο ΟΟΣΑ

Ο Γαβρόγλου καταργεί την αξιολόγηση που ζητά ο ΟΟΣΑ

Την ώρα που η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ λέει «ναι» στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργησή της. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (ΚΕΝΕ), καταργείται το προεδρικό διάταγμα 152/2013 που αφορούσε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το κομμάτι της αξιολόγησης ήταν ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οργανισμού και του υπουργείου.

«Τιμωρητική αξιολόγηση»

Παρ’ ότι το σχετικό διάταγμα δεν εφαρμόστηκε ποτέ εξαιτίας των αντιδράσεων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «τέλος στην απειλή της τιμωρητικής αξιολόγησης». Όπως τονίζεται, «το Π.Δ. προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, καθώς διαπνεόταν από ανορθολογικές προβλέψεις –όπως η ύπαρξη σταθερών ποσοστών κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών–, καθώς και από τιμωρητικό χαρακτήρα λόγω της σύνδεσής του με τη μισθολογική εξέλιξη, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσπιστίας, αμφισβήτησης και αντίθεσης από την εκπαιδευτική κοινότητα, που ακύρωσε στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής».
Την ίδια ώρα το σχέδιο νόμου αλλάζει τον τρόπο επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης και θεσμοθετείται ένα σύστημα «σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας». Πλέον οι 13 περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν ως μετακλητοί υπάλληλοι που διορίζονταν με απόφαση υπουργού, θα επιλέγονται και αυτοί όπως όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με τριετή θητεία, από κεντρικό συμβούλιο επιλογής στο οποίο θα προΐσταται ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Σύλλογος διδασκόντων με αυξημένες αρμοδιότητες

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, καθώς στην έναρξη, στη μέση και στη λήξη του διδακτικού έτους θα έχει την ευθύνη να προγραμματίζει συλλογικά και να αποτιμά το εκπαιδευτικό έργο που θα επιτελείται στο σχολείο.
Επιπλέον, δίνεται έμφαση στον περιφερειακό εκπαιδευτικό σχεδιασμό με τη δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) στα οποία ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου θα καταθέτει τον συλλογικό προγραμματισμό του και την αποτίμηση του διδακτικού έργου του. Η αποτίμηση θα είναι ανατροφοδοτική και οριζόντια, καθώς ο σύλλογος διδασκόντων θα συνεργάζεται με τους συντονιστές του ΠΕΚΕΣ και εκείνοι με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Σε κάθε Διεύθυνση Σπουδών δημιουργούνται Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ). Τα ΚΕΣΥ (σημερινά ΚΕΔΔΥ), στα οποία δημιουργούνται πλέον οργανικές θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες και αυξάνεται το προσωπικό τους, θα συνδράμουν –ως υποστηρικτική και συμβουλευτική δομή– στο έργο των εκπαιδευτικών και στις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού.

Έναρξη της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Σε 184 δήμους της χώρας θα αρχίσει να υλοποιείται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η δίχρονη φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου 2018 την ηλικία των 4 ετών. Οι συγκεκριμένοι δήμοι προέκυψαν από τις θετικές εισηγήσεις των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση των αντίστοιχων τριμερών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι κάθε δήμου. Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «δήμοι με κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών δεν εντάχθηκαν στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-2019 επειδή προκρίθηκε η έναρξη υλοποίησής της να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων δήμων και χωρίς πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή της». Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι το εγχείρημα αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς. «Θέλω να ευχαριστήσω τους 184 δημάρχους που, σε σύνολο 325 δήμων, στήριξαν –αψηφώντας τις “σειρήνες”– το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί συνάδελφοί τους θα ακολουθήσουν στο ίδιο πνεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Μάιο οι εγγραφές στα Δημοτικά

Από τις 2 έως και τις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-2019. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα καθίσουν για πρώτη φορά στα σχολικά θρανία οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012.
Στα νηπιαγωγεία εγγράφονται οι μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών. Συγκεκριμένα, στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-2019 εγγράφονται οι μαθητές που είναι γεννημένοι το 2013 και το 2014 και τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με το υπουργείο, «υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη».

Δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα

Δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα για όλους, από 26 ιδρύματα της χώρας, χωρίς εγγραφή και χωρίς όριο αριθμού μαθημάτων, προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα opencourses.gr. Πρόκειται για μια συλλογή πανεπιστημιακών μαθημάτων τόσο προπτυχιακού όσο και μεταπτυχιακού επιπέδου που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές μέχρι θετικές και τεχνικές επιστήμες. Τα μαθήματα, που είναι χωρισμένα τόσο ανά ίδρυμα όσο και ανά θεματική περιοχή, απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τις ενότητες των μαθημάτων online ή, εναλλακτικά, να τις «κατεβάσει» ή να τις εκτυπώσει. Κάποια μαθήματα προσφέρονται και με τη μορφή μαγνητοσκοπημένων διαλέξεων του διδάσκοντος καθηγητή. Σημειώνεται ότι το πέρας της παρακολούθησης ενός μαθήματος δεν συνοδεύεται από κάποια πιστοποίηση. Η πλατφόρμα opencourses.gr προσφέρεται από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet – www.gunet.gr), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Παιδείας, μια ένωση στην οποία συμμετέχουν όλα τα ιδρύματα της χώρας.