Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό - Οι ουρανοξύστες θα εμποδίζουν τη θέα - Free Sunday
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό - Οι ουρανοξύστες θα εμποδίζουν τη θέα
Ψηφιακή απεικόνιση μέρους της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό - Οι ουρανοξύστες θα εμποδίζουν τη θέα

Νέα προβλήματα δημιουργούνται στην μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καθώς 507 κάτοικοι της περιοχής καθώς και 4 νομικά πρόσωπα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα για το Ελληνικό ως αντισυνταγματικό και παράνομο.

Τα τέσσερα νομικά πρόσωπα είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, το Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και ο Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού, ενώ οι 507 κάτοικοι προέρχονται από το Άνω και το Κάτω Ελληνικό, τον Άγιο Κοσμά, την Αργυρούπολη και όμορους Δήμους.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγιές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον. Επιπλέον, θεωρούν ότι παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (δηλαδή το άρθρο 24 του Συντάγματος), εφόσον θεωρούν ότι έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Θεωρούν επίσης ότι το προεδρικό διάταγμα παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εφόσον παραβιάζει το δικαίωμα στον σεβασμό της περιουσίας των πολιτών: οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν θα εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και θα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

Ως γνωστόν, προ διμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα είναι συνταγματικό και νόμιμο, ενώ είχε κάνει μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Συνεπώς μένει να φανεί η τύχη της συγκεκριμένης προσφυγής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ