Αστική «επανάσταση» στα Εξάρχεια - Free Sunday
Αστική «επανάσταση» στα Εξάρχεια

Αστική «επανάσταση» στα Εξάρχεια

Την κατάσταση στα χέρια της φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει μερίδα κατοίκων της ιστορικής περιοχής των Εξαρχείων στην Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Με τις καταγγελίες για ανεξέλεγκτη ανομία στην περιοχή να πολλαπλασιάζονται και τη ΝΔ να έχει χαρακτηρίσει τα Εξάρχεια «άβατο», αλλά και την κυβέρνηση να μοιάζει αμφιταλαντευόμενη σχετικά με την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων με επίκεντρο τα Εξάρχεια, περίπου 400 κάτοικοι της γειτονιάς αποφάσισαν να κινηθούν μόνοι τους και να κινητοποιήσουν οι ίδιοι τη Δικαιοσύνη.

Επιστολή-φωτιά

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, οι κάτοικοι των Εξαρχείων κατήγγειλαν «οργανωμένο σχέδιο, ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας, με σκοπό την απομάκρυνση των παρανόμων από άλλες περιοχές», κάνοντας λόγο για γκετοποίηση της περιοχής και μιλώντας για «παγιωμένη πλέον πρακτική, της απαγόρευσης εισόδου της αστυνομίας στα Εξάρχεια», που «έχει ισοπεδώσει την περιοχή μας σε όλο της το εύρος και η ισοπέδωση αυτή τείνει να επεκταθεί και πέραν των Εξαρχείων». Μάλιστα, οι κάτοικοι που απέστειλαν την επιστολή στον κ. Ζαγοραίο αναφέρουν ότι οι συνέπειες της επικράτησης της κατάστασης που περιγράφουν είναι δραματικές για τους ίδιους και για την περιοχή: «Σοβαρές αλλοιώσεις στην κοινωνική φυσιογνωμία της γειτονιάς μας, απομάκρυνση των κατοίκων, υποβάθμιση των περιουσιών μας, καλλιέργεια νοοτροπίας “αυτόνομου κρατιδίου”, εστία και αφετηρία εγκληματικών ενεργειών προς όμορες περιοχές (Κέντρο, Κολωνάκι, Άγιος Παύλος, Πεδίον του Άρεως, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κ.λπ.), προκειμένου, όπως εκτιμούμε, να εξυπηρετηθούν διάφορες σκοτεινές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστική είναι και η απομάκρυνση κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, για τους ίδιους λόγους».

Τα 22 «βαριά» περιστατικά

Στην ίδια επιστολή οι περίπου 400 κάτοικοι αναφέρουν 22 περιστατικά ανομίας, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «τελούνται κατ’ επανάληψη και σε συνδυασμό με την απόλυτη αδιαφορία των κρατικών αρχών». Αυτές οι πράξεις αφορούν εμπρησμούς οχημάτων και κάδων απορριμμάτων, εμπόριο ναρκωτικών, καταστροφές, εμπρησμούς και λεηλασίες σε μικρομάγαζα και σούπερ μάρκετ, δολοφονίες, ληστείες, κλοπές, δράση συμμοριών με όπλα, «μπραβιλίκια» και «προστασία», πορνεία, επιθέσεις με μολότοφ σε λαϊκές αγορές και καταστήματα και πολλά άλλα. Το «μήνυμα», δε, που οι κάτοικοι στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, και ότι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή θα περιέλθει σε γνώση και σε φορείς και ΜΜΕ του εξωτερικού, «σε μια προσπάθεια δημοσιοποίησης των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, με την ελπίδα μήπως η δημοσιότητα αυτή οδηγήσει στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών, που απειλούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας».

Δίμηνη έρευνα

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της επιστολής των κατοίκων των Εξαρχείων αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή της υπόθεσης: η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή φαίνεται ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης εδώ και δύο μήνες, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ζαγοραίος διέταξε ήδη προ διμήνου τη διεξαγωγή έρευνας για την κατάσταση στα Εξάρχεια με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και άλλες πηγές πληροφόρησης, έρευνα η οποία μετά την επιστολή των κατοίκων μετατράπηκε σε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων από τους κατοίκους της περιοχής και να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Σημειώνεται ότι προ μερικών εβδομάδων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, είχε πει ότι «έχει διαπιστωθεί κατά περιπτώσεις συνέργεια μεταξύ ομάδων διακίνησης ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων», οι οποίοι, ανέφερε, προσπαθούν να κρατήσουν τον χώρο υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να υπάρχει ιδεολογία, αλλά απλώς αντίδραση – και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η αντιπαράθεση με το κράτος. Ο κ. Τόσκας είπε ακόμη ότι αυτή η αντιπαράθεση έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε όμως και θα εντείνουμε τους ελέγχους».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Πάντως, η νέα αυτή εξέλιξη πυροδότησε εκ νέου τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο να υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στα Εξάρχεια είναι πλέον ανεξέλεγκτη, με τους κατοίκους να νιώθουν φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την περιοχή, οι συγκοινωνίες και τα ασθενοφόρα την παρακάμπτουν. Τα Εξάρχεια είναι πια ένα γκέτο παρανόμων και ορμητήριο για επιθέσεις σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Η στάση του κατ’ ευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις εκκλήσεις μας για τήρηση της νομιμότητας υπήρξε πάντοτε απαξιωτική, καθώς δεν αναγνωριζόταν ποτέ το ζήτημα των Εξαρχείων ως πραγματικό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «η διαμαρτυρία-καταγγελία, ωστόσο, εκατοντάδων κατοίκων των Εξαρχείων στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αποκαλύπτει, σε όλη τους την τραγικότητα, όλες τις πτυχές του προβλήματος που βιώνουν οι πολίτες σε καθημερινή βάση» και καλώντας την κυβέρνηση «να αλλάξει επιτέλους τακτική, αφήνοντας την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, ώστε να επανέλθει επιτέλους η νομιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης επισήμανε ότι «η αποτυχία των κ.κ. Τσίπρα και Τόσκα καθρεφτίζεται στο κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των πολιτών των Εξαρχείων, που οδήγησε στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης, για την καταπολέμηση της ανομίας και της εγκληματικότητας στην περιοχή. Ήρθε η ώρα τα άβατα να καταργηθούν».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε τα Εξάρχεια «μαύρη τρύπα στην καρδιά της πρωτεύουσας» και αποκάλυψε ότι «πριν από δύο χρόνια, σε μία από τις αλλεπάλληλες επιστολές μου προς τον κ. Τόσκα, του είχα επισημάνει το θέμα που επισημαίνουν και οι κάτοικοι στη μήνυση που έχουν καταθέσει: ότι αρχίζουν και ερημώνουν τα Εξάρχεια, φεύγουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, φεύγουν τράπεζες και επιχειρήσεις. Όσοι παρακολουθούν την κατάσταση ξέρουν ότι υπάρχει μια ώσμωση μεταξύ του κοινού με το πολιτικό έγκλημα».