Νέες αψιμαχίες για τα σκουπίδια στην Αττική - Free Sunday
Νέες αψιμαχίες για τα σκουπίδια στην Αττική

Νέες αψιμαχίες για τα σκουπίδια στην Αττική

Με αρνητικό τρόπο αντιμετώπισαν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του Νομού Αττικής την απόφαση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του νομού να αυξήσει την εισφορά που πληρώνουν οι δήμοι για να εναποθέτουν τα αστικά απορρίμματα στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Φυλή. Μάλιστα, οι αντιδράσεις αρχίζουν να φουντώνουν, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) να ζητά την άμεση ανάκληση των αποφάσεων του φορέα διαχείρισης.

Αύξηση κατά 4 ευρώ ανά τόνο

Το ζήτημα που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη άρχισε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) για τη νέα, προσωρινή τιμή εναπόθεσης των σκουπιδιών στην ΟΕΔΑ Αττικής στη Φυλή με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι αποφάσεις των δύο οργάνων του ΕΔΣΝΑ ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και προβλέπουν αύξηση της τάξης του 11,36% επί της προσωρινής τιμής της εισφοράς των δήμων Αττικής προς τον φορέα, με συνέπεια η νέα τιμή, από τα 45 ευρώ που ήταν, να διαμορφωθεί στα 49 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΦΣΥΝ, η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το συνολικό ετήσιο κόστος για την εναπόθεση των απορριμμάτων των αττικών δήμων στις εγκαταστάσεις της Φυλής στα 84,9 εκατ. ευρώ, από τα 78,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,2 εκατ. ευρώ), εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και κατευθυνθούν ξανά 1.734.511 τόνοι στην ΟΕΔΑ, πράγμα που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, τα απορρίμματα που εναποτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φυλής το 2017 μειώθηκαν μόνο κατά 54.000 τόνους.
Συνακόλουθα, η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους δήμους της Αττικής, καθώς, ούτως ή άλλως, τα κονδύλια των δήμων είναι περιορισμένα.

Αντίδραση της ΠΕΔΑ

Όπως προαναφέρθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ ζητείται η άμεση ανάκληση των πρόσφατων αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ για τη νέα, προσωρινή αυξημένη τιμή των απορριμμάτων ανά τόνο με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ εκτιμά ότι «στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες, μια επιβάρυνση, και μάλιστα αυτού του μεγέθους, θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, αφού θα υποχρεώσει τους δήμους να αυξήσουν τα τέλη καθαριότητας». Παράλληλα, αντιπροτείνει τα χρήματα που αντιστοιχούν στη νέα, αυξημένη τιμή των απορριμμάτων ανά τόνο να αντληθούν από το υπάρχον ταμειακό υπόλοιπο των 44 εκατ. ευρώ του ΕΔΣΝΑ, το οποίο, όπως σημειώνεται, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα αναξιοποίητο, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του ενόψει του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής (α΄ και β΄ κύτταρο) το 2019 και της μη υλοποίησης του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού.

Επίθεση Πατούλη κατά Δούρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον νομό. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σημειώνεται ότι «η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, να αυξήσουν κατά 12% την προσωρινή τιμή της εισφοράς των ΟΤΑ, διαμορφώνοντάς την στα 49 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων για το έτος 2018 (από τα 45 ευρώ ανά τόνο που είχε καθοριστεί για το 2016), είναι ακατανόητη και παράλογη. Σε μια περίοδο που όλοι οι δήμοι δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα να κρατήσουν χαμηλά τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να υποβαθμίζουν ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα, προκειμένου να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των τοπικών τους κοινωνιών, η κ. Δούρου βάζει νέα χαράτσια». Ταυτόχρονα, η ΚΕΔΕ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Δούρου «αντί να παρουσιάσει ένα νέο, ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, όπως υποσχέθηκε, αρκέστηκε στο να ανατρέψει τον σχεδιασμό που ήδη υπήρχε, με τα όποια λάθη αυτός είχε. Έμεινε στις καταγγελίες σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας, αλλά δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά στην υιοθέτηση νέων πολιτικών. Υποσχέθηκε μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που θα θάβονται στον ΧΥΤΑ και το μόνο που πέτυχε ήταν να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με παλιότερα. Η κ. Δούρου υποσχέθηκε αύξηση της ανακύκλωσης και το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξήσει τα χαράτσια για τους κατοίκους της Αττικής».

Περιφέρεια: This is not fake news

Η Περιφέρεια, από την άλλη, προτίμησε να ανακοινώσει την αποκατάσταση τριών χωματερών σε διάφορα σημεία της Αττικής. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «επειδή το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση είναι ιερό, επειδή οι εικόνες είναι ο καλύτερος μάρτυρας, εμείς πάμε κόντρα στο ρεύμα, πάμε κόντρα στα fake news, επιλέγουμε να δείξουμε την αλήθεια, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Αττική αλλάζει. Αποκαταστήσαμε τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Μεγάρων, Παλαιάς Φώκαιας και Καλυβίων», συνοδεύοντάς την με βίντεο από τις σχετικές εργασίες.