Με ημερομηνία λήξης ο ΧΥΤΑ Φυλής - Free Sunday
Με ημερομηνία λήξης ο ΧΥΤΑ Φυλής

Με ημερομηνία λήξης ο ΧΥΤΑ Φυλής

Παρά την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της Αθήνας με τα σκουπίδια στους δρόμους δεν έχει ακόμα εξομαλυνθεί. Την ίδια ώρα το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, παραμένει άλυτο.

Λειτουργεί και πάλι ο ΧΥΤΑ

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης τα απορριμματοφόρα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους προς τον ΧΥΤΑ. Υπολογίζεται ότι στην Αττική είχαν συσσωρευτεί τουλάχιστον 15.000 με 20.000 τόνοι σκουπιδιών, καθώς ο ΧΥΤΑ παρέμενε κλειστός λόγω ρήγματος που εμφανίστηκε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στις 9 και 10 Ιουνίου και επιδεινώθηκε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί σχεδόν παντού στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) υποστήριξε ότι έγιναν συντονισμένες ενέργειες και ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση της ρηγμάτωσης στον χώρο, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ.
Σημειώνεται ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής είναι μέχρι το 2019. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το ΑΠΕ, «η λογική του “όλα στη Φυλή” οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.».

Ευθύνες στην περιφέρεια

Την ίδια ώρα επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά κατά της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης με αφορμή το ζήτημα των σκουπιδιών. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα τη συσσώρευση πάνω από 20.000 τόνων απορριμμάτων στις γειτονιές της Αττικής, λόγω του πρόσφατου ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής είναι τραγικές».
Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2014, σε στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, είχαν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ με αξιοποίηση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα). Πρόσθεσε, δε, ότι την ίδια εποχή είχαν προωθήσει και εγκρίνει με την ίδια μεθοδολογία αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο κ.α. «Κάποιες από αυτές τις μονάδες οι σημερινοί υπουργοί Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους περιφερειάρχες, τις έχουν ήδη εγκαινιάσει προ μηνών και λειτουργούν άψογα, έχοντας λύσει στις περιφέρειές τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα».
Ωστόσο, όπως έγραψε ο βουλευτής, «η κυρία Δούρου επέλεξε να ανατρέψει όλο τον σχεδιασμό Σγουρού, στη λογική του “αριστερού τρόπου συλλογής απορριμμάτων”, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χαθεί τα κονδύλια, να μην έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην πρόοδο του νέου σχεδιασμού και να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν πια να παίζουν με την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου».
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Δούρου είχε ακυρώσει τέσσερις διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με ΣΔΙΤ.
Οι μονάδες αυτές επρόκειτο να λειτουργήσουν στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Η κ. Δούρου είχε τονίσει ότι είναι «πολιτική δέσμευσή μας η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων».
Ευθύνες στην περιφερειάρχη επέρριψε και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Αττικής απέτυχε στη διαχείριση αυτής της “μίνι” κρίσης, που αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερης, εάν δεν ληφθούν άμεσα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων του λεκανοπεδίου». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κοστοβόρο και ανεφάρμοστο» τον σχεδιασμό που προώθησε η κ. Δούρου σε αντικατάσταση «των ώριμων σε βάθος 10ετίας σχεδιασμών» που ο ίδιος είχε δρομολογήσει με χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ.
«Η ταλαιπωρία των πολιτών έχει ονοματεπώνυμο, αυτό της σημερινής περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, και την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

ΝΔ: Εγκληματικές επιλογές

Παράλληλα, κοινοβουλευτική ερώτηση για το ζήτημα των σκουπιδιών υπέγραψαν 34 βουλευτές της ΝΔ, με τον αρμόδιο τομεάρχη Κώστα Σκρέκα να κατηγορεί την κυβέρνηση για κίνδυνο μετατροπής των δρόμων της Αθήνας σε απέραντο σκουπιδότοπο.
Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εγκληματικές πολιτικές, απουσία στρατηγικής και ιδεοληψίες στη διαχείριση απορριμμάτων, με κίνδυνο μετατροπής του προβλήματος σε περιβαλλοντικό έγκλημα.
«Η κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας το 2015, εφαρμόζοντας μία πρωτοφανή ρεβανσιστική και ανερμάτιστη πολιτική, προχώρησε στην ακύρωση των διαδικασιών κατασκευής τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) με τους αντίστοιχους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Σημαντική εκκρεμότητα αποτελούν επίσης τα έργα των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (Ελαιώνα και Κατεχάκη), που δυνητικά θα μπορούσαν να αποφορτίσουν τον ΧΥΤΑ Φυλής» σημείωναν μεταξύ άλλων οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση κατέληγε τονίζοντας ότι «η έλλειψη σχεδιασμού και η τυφλή ιδεοληψία στη διαχείριση των απορριμμάτων από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έφτασε την κατάσταση στο απροχώρητο. Είτε είναι ερασιτεχνισμός, είτε είναι άγνοια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Η πολιτεία ολιγωρεί και οι πολίτες ακόμη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με το παράλογο».

Δυτικό Μέτωπο: Είχαμε προειδοποιήσει

«Ο ΧΥΤΑ Φυλής “καταρρέει” κυριολεκτικά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο (η συλλογικότητα φορέων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής). «Η ρηγμάτωση ενός μεγάλου τμήματος του χώρου απόθεσης των σκουπιδιών στη Φυλή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στον ΧΥΤΑ» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ εκφράζονται «φόβοι κατάρρευσης λόγω των προβλημάτων στατικότητας».
Το Δυτικό Μέτωπο αναφέρει ότι είχε «προειδοποιήσει πολύ πρόσφατα για το παράλογο σχέδιο εναπόθεσης απορριμμάτων πάνω σε αποκατεστημένα κύτταρα, μιλώντας για “σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια”. Για να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο συμβάν της ρηγμάτωσης και της κατάρρευσης στα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μεταφέρονται άρον άρον και αποτίθενται στα αποκατεστημένα κύτταρα, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης από την αναπόφευκτη ρύπανση και με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας κατάρρευσης του απορριμματικού όγκου. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα, όπου οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουν πού να θάψουν τα σκουπίδια τους».
«Η κ. Δούρου προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, με την πολιτική τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό που θα συμβεί σε λίγους μήνες στην Αττική» καταλήγει η ανακοίνωση.