Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε το κράτος... - Free Sunday
Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε το κράτος...

Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε το κράτος...

Περισσότερο από τον μισό χρόνο οι Έλληνες δουλεύουν για να συντηρούν το κράτος, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), η οποία αναφέρει ότι οι Έλληνες θα δουλέψουν φέτος 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε φόρους και εισφορές και να φτάσουν στην Ημερα της Φορολογικής Ελευθερίας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος (σε σχέση με το 2017), παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φιλανδών και των Ιταλών. Όμως η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, καθώς και από τη Δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές
  • Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 1999 είχαμε εργαστεί 59 μέρες λιγότερες για το κράτος συγκριτικά με το 2018.
  • H κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον προϋπολογισμό του 2017.
  • Στο προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 4,9%, των άμεσων φόρων κατά 1,6% και των καθαρών κοινωνικών εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρυσι.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) εισήχθη το 1947 από το ίδρυμα φορολογικών ερευνών Tax Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Είναι η ημέρα που ο μέσος εργαζόμενος σταματά να δουλεύει για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και αρχίζει να εργάζεται αποκλειστικά για τον εαυτό του.