42 εκατ. ευρώ οι απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών - Free Sunday
42 εκατ. ευρώ οι απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών

42 εκατ. ευρώ οι απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών

Με στόχο να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Εργασίας, μέσω του νομοσχεδίου για τη μη περικοπή συντάξεων που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, βάζει μεγαλύτερα πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης για την παράνομη διακίνηση τσίπουρου και άλλων αποσταγμάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα µε στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, το 80% της εγχώριας κατανάλωσης τσίπουρου προέρχεται από λαθρεμπόριο.

Τσίπουρο με ονοματεπώνυμο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αυξάνεται στα 3.000 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα, το πρόστιμο σε όσους δεν έχουν άδεια ή έχει λήξει η ισχύς της και αγοράζουν, εισάγουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή μεταφέρουν μηχανήματα κατάλληλα για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων, καθώς και σε όσους κατέχουν σφραγισμένα αποστακτικά μηχανήματα.
Με το ίδιο ποσό, αλλά και με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, θα τιμωρούνται και όσοι παράγουν, εισάγουν, κατέχουν, διακινούν ή διαθέτουν στην κατανάλωση αλκοολούχα ποτά τα οποία έχουν κριθεί από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τα ίδια πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμεροι), ενώ οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης που διαθέτουν τσίπουρο διήμερων θα πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο πινακίδα με το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και το αντίστοιχο λογιστικό στοιχείο.

Τεράστιες οι απώλειες για το κράτος

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) το 2017 είχε κατασχέσει 11.211 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, 110.200 λίτρα από αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή) και 30.606 φιάλες άνυδρης αλκοόλης, ενώ τον περασμένο Μάιο εντόπισε σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα 23.624 φιάλες αλκοολούχων ποτών, περίπου 120.000 τεμάχια πλαστών ετικετών γνωστών εταιρειών και υπολείμματα αγνώστου ταυτότητας υγρού.
Σημειώνεται ότι πριν από έναν μήνα οι υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών, σε τυπικό έλεγχο ενός Ι.Χ. φορτηγού στον Προμαχώνα, εντόπισαν δοχεία που περιείχαν συνολικά 281,5 λίτρα κρασιού και 20,75 λίτρα χύμα τσίπουρου, για τα οποία δεν υπήρχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι είχαν καταβληθεί οι σχετικοί φόροι και δασμοί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Μάλιστα, µόνο στον Προμαχώνα το 2017 κατασχέθηκαν 6.240 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, 7.500 τεμάχια μπίρας, 1,5 τόνοι χύμα τσίπουρου, 2,5 τόνοι κρασιού και 60 λίτρα ρακής, προερχόμενα από τη Βουλγαρία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το λαθρεμπόριο ποτών κυμάνθηκε το 2016 στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, µε τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ.

Προσοχή στις «μπόμπες»

Όμως το λαθρεμπόριο ποτών θέτει σε σοβαρό κίνδυνο και την υγεία των καταναλωτών, καθώς η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει να κάνει με νοθευμένο αλκοόλ που παράγεται από φθηνές αλκοόλες ή από άλλου είδους χημικά. Συγκεκριμένα, τα ποτά «μπόμπες» μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και κώμα, προβλήματα στους νεφρούς ή στο ήπαρ, ενώ η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νοθευμένης βότκας, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση.
Για παράδειγμα, στα νοθευμένα ποτά χρησιμοποιούνται χημικά που προορίζονται για υγρά καθαρισμού ή για τα αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια. Μπορεί επίσης να παραχθούν από χημικά που προορίζονται για τα καθαριστικά του παρμπρίζ των αυτοκινήτων.
Ο βρετανικός οργανισμός ενημέρωσης για το αλκοόλ «Drinkaware» συμβουλεύει η αγορά ποτών για το σπίτι να γίνεται μόνο από αξιόπιστα καταστήματα (π.χ. σούπερ μάρκετ, κάβες) και να αποφεύγονται τα φθηνά ποτά. «Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανώς υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν η προσφορά γίνεται από μη αξιόπιστες πηγές (π.χ. πλανόδιοι πωλητές). Προσοχή χρειάζεται και στις ετικέτες. Πιο ασφαλείς είναι όσοι πίνουν μία συγκεκριμένη μάρκα ποτού, την ετικέτα της οποίας έχουν σχεδόν απομνημονεύσει (σε υφή και σε ό,τι αναγράφει). Μια άλλη επιλογή είναι η ποιότητα της ετικέτας του μπουκαλιού. Αν το χαρτί είναι φτωχής ποιότητας, φθαρμένο ή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, ζητήστε να σας σερβίρουν από άλλο» τονίζει ο οργανισμός.
Επιπλέον, στα μπαρ «να αποφεύγετε να πίνετε ποτά από ανοιγμένα μπουκάλια και να ζητάτε να σας σερβίρουν από σφραγισμένο μπουκάλι. Ωστόσο, πρώτα να το ελέγχετε: αν δεν είναι σφραγισμένο ή η σφραγίδα είναι φθαρμένη, μην πιείτε. Κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογή (app) που σκανάρει τους γραμμωτούς κώδικες (barcodes). Σκανάρετε τον κωδικό του μπουκαλιού για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στο ποτό που αναγράφεται και μην πίνετε μάρκες ποτών τις οποίες δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας».
Οι καταναλωτές πρέπει ακόμη να βεβαιώνονται ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια», ούτε αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά είναι συχνά στη νοθευμένη βότκα.
Σύμφωνα με τον «Drinkaware», «εάν το ποτό έχει περίεργη μυρωδιά, δεν πρέπει να καταναλωθεί. Ιδιαίτερα ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού νυχιών ή του ξεβαφτικού νυχιών».