Εκατοστός νεκρός στο Μάτι, αναζητούνται ακόμα οι ευθύνες - Free Sunday
Εκατοστός νεκρός στο Μάτι, αναζητούνται ακόμα οι ευθύνες

Εκατοστός νεκρός στο Μάτι, αναζητούνται ακόμα οι ευθύνες

Μετά από 145 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ακόμη ένας τραυματίας από την πυρκαγιά στο Μάτι υπέκυψε μετά από ισχυρό σηψαιμικό επεισόδιο. Πρόκειται για έναν 73χρονο, ο οποίος στις 23 Ιουλίου βρισκόταν με τη σύζυγό του και τα εγγόνια του στο Μάτι όταν ξέσπασε η φωτιά.

Στους 100 οι νεκροί

Ο 73χρονος είχε προσπαθήσει να σώσει τον 10χρονο εγγονό του προστατεύοντάς τον με το σώμα του. Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη «Ναυτεμπορική», ο γιος του παππού-ήρωα, όπως τον αποκαλούσαν οι γιατροί του νοσοκομείου, περιέγραψε πώς προσπάθησαν να φύγουν μέσω της παραλιακής, αλλά εγκλωβίστηκαν εκεί. «Όταν βρήκαν μια μικρή δίοδο προς τη θάλασσα, τους πρόλαβε το θερμικό κύμα, με τον 73χρονο να αγκαλιάζει τον 10χρονο εγγονό του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποστεί εγκαύματα β΄ βαθμού σε ποσοστό 19% σε πόδια, χέρια και πλάτη».
Εγκαύματα υπέστη και η 72χρονη σύζυγός του σε ποσοστό 14%, με αποτέλεσμα κι αυτή να νοσηλευτεί για 2,5 μήνες στο νοσοκομείο. Τα δύο παιδιά υπέστησαν διάσπαρτα εγκαύματα β΄ βαθμού σε χέρια και πόδια. Ο θάνατος του 73χρονου ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 100. Σημειώνεται ότι μια γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο «Θριάσιο».

Δούρου-Ψινάκης αρνούνται κάθε ευθύνη

Την Πυροσβεστική έδειξε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Με υπόμνημα που κατέθεσε τον Νοέμβριο διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της στους εισαγγελείς που ερευνούν πράξεις και παραλείψεις αρμοδίων που συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι «η αυτοδιοίκηση δεν σβήνει φωτιές, ούτε απομακρύνει προληπτικά χωρίς εισήγηση της Πυροσβεστικής».
Η κ. Δούρου στο πολυσέλιδο υπόμνημα αναφερόταν λεπτομερώς στις ενέργειες που έκανε στις 23 Ιουλίου. «Από το πρωί της 23ης/7/2018 βρισκόμουν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δηλαδή στα γραφεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετέχοντας σε αλλεπάλληλες διαδικασίες/συσκέψεις και φροντίζοντας για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Κέντρου Επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα (Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, Ν. Βουτζάς, Κάλαμος).
»Η πολλαπλότητα των μετώπων και η γρήγορη εξέλιξη των πυρκαγιών επέβαλαν την προσωπική μου παρουσία στο συντονιστικό κέντρο, ώστε να ικανοποιηθούν εγκαίρως και αποτελεσματικώς όλα τα αιτήματα της Πυροσβεστικής».
Επιπλέον, τονιζόταν ότι «ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο».
Επίσης, όπως ανέφερε το υπόμνημα, «η Πυροσβεστική δεν αρκεί να εισηγηθεί απομάκρυνση πολιτών αλλά και εγκαίρως και επακριβώς να καθορίζει ασφαλή δρόμο και ασφαλή τόπο της δράσης και να δοθεί στον δήμαρχο, αν αφορούσε έναν Δήμο, ή την Περιφέρεια, αν αφορούσε πάνω από δύο Δήμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ».
Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, «κατά τον χρόνο που ενημερώθηκε η Περιφέρεια για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς τον Nέο Βουτζά - Μάτι, είχε ήδη παρέλθει προ πολλού ο κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης».
Τις ευθύνες του αποποιήθηκε και ο δήμαρχος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος σε αντίστοιχο υπόμνημα με αυτό της κ. Δούρου υποστήριξε ότι «ο Δήμος Μαραθώνα ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23ης/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».
Σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, ο κ. Ψινάκης τόνισε πως «ουδέποτε υπήρξε, επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια».
Σχετικά με την απουσία του από την περιοχή τη συγκεκριμένη μέρα, ανέφερε πως είχε φύγει για λίγες ημέρες, καθώς είχε επιλέξει να βρίσκεται στον Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν πιο επικίνδυνος μήνας για πυρκαγιές.
«Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στον Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στον Μαραθώνα διά θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη, που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα» συμπλήρωσε ο κ. Ψινάκης.

Δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες

Πέντε μήνες μετά την τραγωδία, εξακολουθούν να ερευνώνται οι ευθύνες και οι παραλείψεις. Με τον αριθμό των νεκρών να είναι πλέον τριψήφιος και με περιουσίες να έχουν καταστραφεί, οι οικογένειες των θυμάτων με μηνύσεις ζητούν την απόδοση των ευθυνών. Πριν από λίγες ημέρες, μήνυση κατά του κρατικού μηχανισμού κατέθεσε η οικογένεια της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη.
Η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της βρίσκονταν στο εξοχικό τους στο Μάτι και ετοιμάζονταν να φύγουν για διακοπές στην Άνδρο. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, εγκλωβίστηκαν στο παραθαλάσσιο οικόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Ωστόσο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα για δικαίωμα στην ελπίδα, ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ), σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, φωταγώγησε το χριστουγεννιάτικο δέντρο «της ελπίδας, αλλά και της μνήμης», όπως σημείωνε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως τονιζόταν, «σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει σε όλους το δικαίωμα στην ελπίδα αλλά και τη βεβαίωση ότι θα σηκωθούμε ξανά όρθιοι και θα παλέψουμε για το αύριο. Ελάτε να μας δώσετε αλλά και να πάρετε δύναμη, ελάτε να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα πραγματικά μαγικά!!!».