Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους 8 στρατιωτικούς - Free Sunday
Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους 8 στρατιωτικούς

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους 8 στρατιωτικούς

Για ανοιχτά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η Άγκυρα. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, αναφέρεται σε «άλυτα ζητήματα», απαιτεί την παράδοση των οχτώ τούρκων στρατιωτικών, αγνοώντας τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, μιλά για «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο» και ξεκαθαρίζει ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας.

Ειδικότερα, για τους οχτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν διαμηνύει ότι «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει: «Όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε».

Στις αρχές του μήνα, η Τουρκία επικήρυξε με το ποσό των 12,8 εκατ. δολαρίων όσους καταζητούνται για δεσμούς με την ισλαμιστική οργάνωση FETO.

Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.