Σκηνές τρόμου για λιμενικούς στα Εξάρχεια - Free Sunday
Σκηνές τρόμου για λιμενικούς στα Εξάρχεια

Σκηνές τρόμου για λιμενικούς στα Εξάρχεια

Σε εφιάλτη βγαλμένο από δυστοπικές ταινίες του Χόλιγουντ μετατράπηκε για τις διωκτικές αρχές μια απλή έρευνα για άτομο που φερόταν να είναι έμπορος ναρκωτικών το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στα Εξάρχεια, σε ένα περιστατικό που ενισχύει τον ισχυρισμό ότι η περιοχή αποτελεί «άβατο».
Συγκεκριμένα, επίθεση από όχλο δέχτηκαν δύο λιμενικοί και εισαγγελέας που πραγματοποίησαν κατ’ οίκον έρευνα σε σπίτι στην οδό Ερεσού. Όλα άρχισαν το απόγευμα της ίδια μέρας, όταν στον Πειραιά οι δύο λιμενικοί συνέλαβαν άνδρα για διακίνηση ναρκωτικών, ο οποίος τους ομολόγησε ότι τα είχε προμηθευτεί από έμπορο στα Εξάρχεια.
Οι λιμενικοί, χωρίς να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας, ζήτησαν από εισαγγελέα να τους συνοδεύσει, και οκτώ άνδρες του σώματος πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας στο σπίτι του φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Συμπλοκή

Κατά την αποχώρησή τους, με το Λιμενικό Σώμα να εικάζει ότι «έπεσε σύρμα» από άτομα που ήταν παρόντα στο σημείο, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα περίπου 50 ατόμων, με καλυμμένα πρόσωπα και οπλισμένα με αιχμηρά αντικείμενα και άλλα αυτοσχέδια όπλα.
Στη συμπλοκή που ακολούθησε, οι λιμενικοί κατάφεραν να φυγαδεύσουν τον εισαγγελέα με ασφάλεια από το σημείο, ωστόσο ένας από αυτούς δέχτηκε μαχαιριά στον μηρό και ένας δεύτερος γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο, ενώ οι δράστες τούς πήραν τσαντάκια με τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα όπλα τους. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή των πρώτων βοηθειών, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι, χωρίς η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία.

Έπαινοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σπίτι όπου έγινε η έρευνα βρέθηκαν περίπου 1,5 κιλά χασίς, καθώς και ζυγαριά ακριβείας, ενώ στις «παράπλευρες απώλειες» της συμπλοκής καταγράφεται και το γεγονός ότι μία από τις δύο γυναίκες που είχαν συλληφθεί μέσα στο σπίτι όπου έγινε η έρευνα κατάφερε να διαφύγει.
Το Λιμενικό Σώμα σε ανακοίνωσή του επαίνεσε τους λιμενικούς που ενεπλάκησαν στη συμπλοκή στα Εξάρχεια, γιατί «κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Ένωση Εισαγγελέων: Άβατο

Πάντως, το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία σε ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της τόνισε ότι «εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας και αποτελεσματικής κατά νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε αιχμές για τον σχεδιασμό της επιχείρησης από τους λιμενικούς, διερωτώμενος «οι συνάδελφοι του Λιμενικού δεν ξέρω πού νόμιζαν ότι πήγαιναν. Στην Καλλιθέα; Στον Πειραιά; Πάντως, οι δικές μας δυνάμεις έπαθαν σοκ όταν έμαθαν ότι έγινε επιχείρηση, γιατί δεν είχαν ενημέρωση». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτός που τους διέταξε να κάνουν αυτή την επιχείρηση καλό είναι να ξέρει ότι δεν πάει βόλτα στην Καλλιθέα. Στα Εξάρχεια πήγαιναν. Στο άβατο. Εκεί πας με τέσσερις διμοιρίες. Εκεί είναι γκέτο. Ούτε στη Συρία δεν είναι έτσι. Στο Ιράκ κάνεις πιο εύκολα κατ’ οίκον έρευνα για ναρκωτικά. Οι δικοί μου συνάδελφοι δεν είχαν καμία ενημέρωση».

«Κόντρα» Γεροβασίλη-Λιμενικού

Εν τω μεταξύ, απρόβλεπτη κόντρα ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για το περιστατικό στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν παρενέβη γιατί δεν ειδοποιήθηκε. Ωστόσο, απόρρητη έκθεση του Λιμενικού, που αποκάλυψε το protothema.gr, διαψεύδει την υπουργό, καθώς φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί αρμοδίως το Α.Τ. Εξαρχείων για την επιχείρηση.
Κατά τα λοιπά, η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ News247, επισήμανε ότι «ξέρουμε όλοι ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας».