Ανοίγει ο Βοτανικός Κήπος - Free Sunday
Ανοίγει ο Βοτανικός Κήπος

Ανοίγει ο Βοτανικός Κήπος

Μια πολύπλευρη συνεργασία, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εγκαινίασαν σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και ο πρύτανης του ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος. Όπως ανακοίνωσαν, ο ιστορικός Βοτανικός Κήπος του ΕΚΠΑ ανοίγει για τον κόσμο.

Ένας κήπος από το 1835

Ο Βοτανικός Κήπος του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1835 σε μια έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε βοτανικό κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851, με την εποπτεία του Θεόδωρου Ορφανίδη και του Theodor von Heldreich, καθηγητή και επιμελητή, αντίστοιχα, του πανεπιστημίου. Την περίοδο αυτή ο Κήπος εμπλουτίστηκε με περίπου 2.500 φυτά απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω ανταλλαγών σπερμάτων. Δημιουργήθηκαν δύο μικρά θερμοκήπια (γνωστά ως «θερμαστήρια»), μία κεντρική δεξαμενή για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών και ένα σπορείο. Ο Βοτανικός Κήπος αναγνωρίστηκε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1867. Μεταξύ του 1888 και του 1915 ο Κήπος περιορίστηκε σε έκταση και τμήμα του δόθηκε για τις ανάγκες στέγασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

votanikos 1

Η αναμόρφωση του Κήπου

Με προγραμματική συμφωνία η οποία θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων και το ΕΚΠΑ θα συνεργαστούν προκειμένου ο Κήπος, έκτασης 7 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού και δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό, να αναμορφωθεί και να ανοίξει τις πύλες του για όλους.
Σήμερα, τα περισσότερα από τα 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον Κήπο και τα μεγάλα δέντρα ιστορικής σημασίας, ορισμένα ηλικίας μεγαλύτερης του αιώνα, όπως π.χ. παλαιά κυπαρίσσια, φοίνικες των Καναρίων κ.ά., με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα καταστήσουν τον Βοτανικό Κήπο έναν νέο κήπο για όλους, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και τους ανθρώπους της.
«Εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας που είμαι βέβαιος ότι θα ωφελήσει σημαντικά την Αθήνα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά πιστεύω και το ίδιο το ίδρυμα, στο οποίο θα είμαστε συνεχώς δίπλα του. Το άνοιγμα του Βοτανικού Κήπου στους πολίτες, που θα γίνει σύντομα, είναι μόνο η αρχή. Σχεδιάζουμε να κάνουμε πολλά ακόμα με σημείο αναφοράς την πόλη και τους ανθρώπους της» τόνισε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο τμήμα της δραστηριότητας του ιδρύματος παραδοσιακά αναπτύσσεται στην Αθήνα και με σημείο αναφοράς την πόλη της Αθήνας. Το πανεπιστήμιό μας, όχι μόνο με το εκπαιδευτικό, το ερευνητικό και το κλινικό έργο του αλλά και με το ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αθήνας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Ο δε ρόλος του Δήμου Αθηναίων σχεδόν σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων, και κατ’ επέκταση η αρωγή του στους φορείς της πόλης, είναι καταλυτικός και αναγκαίος».

Κάτι αλλάζει στο Πεδίον του Άρεως

Την ίδια ώρα ακόμα ένας πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι «επιστρέφει» στους κατοίκους του. Το πολύπαθο Πεδίον του Άρεως, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, παίρνει επιτέλους ανάσα.
Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Για παράδειγμα, το Green Park δεν θύμιζε σε τίποτα την αίγλη που είχε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχε μετατραπεί σε στέκι διακίνησης ναρκωτικών.
Μέλη της επιτροπής κατοίκων «Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως» τα τελευταία χρόνια έδωσαν πολλούς αγώνες.«Δεν ζητάμε χάρες από κανέναν και απαιτούμε απ’ όλους αυτούς που εκλέγονται από εμάς και πληρώνονται από τους φόρους μας να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους» είχαν αναφέρει σε μία από τις αμέτρητες συγκεντρώσεις τους.
Στο επίκεντρο είχε βρεθεί και η οδός Μαυρομματαίων. «Απαιτούμε η οδός Μαυρομματαίων να γίνει η γειτονιά που ήταν κάποτε. Απαιτούμε ένα Πεδίον του Άρεως ελεύθερο, δημόσιο, πράσινο, καθαρό και λειτουργικό. Δεν θα κάνουμε ένα βήμα πίσω μέχρι να το κερδίσουμε» τόνιζαν τα μέλη της επιτροπής.
Τα φαινόμενα παραβατικότητας αυξάνονταν διαρκώς. Το βράδυ, που οι πόρτες του πάρκου έκλειναν, το καθεστώς της ανομίας μεταφερόταν στους γύρω δρόμους. Ναρκωτικά, πορνεία, βανδαλισμοί, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όπως είχαν τονίσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ της FS κάτοικοι της περιοχής, κυριαρχούσε το αίσθημα της ανασφάλειας. Έκαναν λόγο για πάρκο - υγειονομική βόμβα, που είχε μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας και εγκληματικότητας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπροστά στα μάτια περαστικών, γινόταν διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ωστόσο, είναι εμφανές ότι κάτι αλλάζει. Η επιχείρηση της αστυνομίας τον Αύγουστο του 2018, όπου είχε προχωρήσει σε 21 συλλήψεις, αποτέλεσε την αρχή για την καταστολή της παραβατικότητας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2018 ελέγχθηκαν 1.689 άτομα και προσήχθησαν 1.513, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 21. Τα τρία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, 15 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, ένα άτομο για παράβαση του νόμου περί λαθρεμπορίου και άλλα δύο για διωκτικά έγγραφα και για διάφορα άλλα αδικήματα.

areos 1

Νέα δεδομένα

Στο Πεδίον του Άρεως υπάρχουν συνολικά 280 στρέμματα πρασίνου. Το 2008, στο πλαίσιο των εργασιών ριζικής ανάπλασης, είχαν φυτευτεί 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ είχαν προστεθεί 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης.
Ωστόσο, η επανίδρυση του θερινού άλσους, χωρητικότητας 2.000 θέσεων, αλλά και του χειμερινού –ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν στο τιμόνι–, φαίνεται ότι έδωσε την τελειωτική ώθηση στην προσπάθεια ανάπλασης.
Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι στην FS, «η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που είχαμε συνηθίσει την τελευταία τριετία». Σημειώνουν όμως ότι χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, «καθώς η πιάτσα των ναρκωτικών έχει μεταφερθεί στην οδό Δροσοπούλου». Και αναρωτιούνται: «Μήπως έχει αρχίσει να αποκτά πρόβλημα η Κυψέλη;».
Πάντως, το περασμένο Σάββατο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασαν χειροπέδες σε έναν 25χρονο από το Μπανγκλαντές, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν πέντε κιλά και 265 γραμμάρια κάνναβης. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 25χρονο ενώ κινούνταν επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έξω από το Πεδίον του Άρεως.

Εικόνες εγκατάλειψης

Τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί άμεση και καθαρή λύση για το πάρκο Τρίτση έδωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από επίσκεψή του στο μητροπολιτικό πάρκο, προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για τα προβλήματά του.
Όπως είπε «το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” θα μπορούσε να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για όλη τη Δυτική Αττική. Χωρίς διάθεση υποτίμησης των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια –πολύ περισσότερο των προσπαθειών του προσωπικού–, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ανεκτή. Οι εγκαταλελειμμένες λίμνες με τα ψόφια ψάρια, η δυσοσμία από τα κανάλια που έχουν στερέψει, οι σπασμένες λάμπες, η απουσία φύλαξης, οι “συλλογικότητες” που έχουν κάνει κατάληψη σε τμήμα του πάρκου, συνθέτουν μια αρνητική εικόνα, όχι αντάξια όσων το οραματίστηκαν».
Είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, στον κ. Χατζηδάκη, μέσω της οποίας ζητούσε λήψη άμεσων μέτρων για το πάρκο.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εντός του Σεπτεμβρίου «θα δοθεί μια άμεση και καθαρή λύση. Τελικός σκοπός είναι να υιοθετηθεί ένα απλό και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης του πάρκου, προκειμένου να φανεί η διαφορά στα μάτια των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο, και τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σταύρο Τσίρμπα.

tatoi 3

Ανάπλαση και στο Τατόι

Η ιστορία με το Τατόι, έναν ακόμη πνεύμονα πρασίνου, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας, είναι γνωστή. Το Τατόι, που πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο το 2003, είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, «το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες».
Άλλωστε, η αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν τα δύο θέματα της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο τον συντονισμό και για τα δύο αυτά εμβληματικά έργα.
Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο, κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι να αναδειχθεί το πρώην Βασιλικό Κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης.
Με τον τρόπο αυτόν, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους, που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.
Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος.
Σημειώνεται ότι η Δεκέλεια, όπως είναι το αρχαίο επίσημο όνομα της περιοχής, εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα στους πρόποδες της Πάρνηθας.