«Άμεσα» ο διαγωνισμός για νέες ταυτότητες και Ενιαίο Αριθμό Πολιτών - Free Sunday
«Άμεσα» ο διαγωνισμός για νέες ταυτότητες και Ενιαίο Αριθμό Πολιτών

«Άμεσα» ο διαγωνισμός για νέες ταυτότητες και Ενιαίο Αριθμό Πολιτών

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις νέες ταυτότητες, υπενθύμισε, θα αναγράφεται ο Ενιαίος Αριθμός Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, τον ΑΦΜ και τον ΑΦΚΑ, προκειμένου να διευκολύνεται η ταυτοποίηση των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Ακόμα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η πλατφόρμα gov.gr, η οποία θα προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες, βρίσκεται υπό ανάπτυξη και προγραμματίζεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο gov.gr θα περάσουν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμες, ενώ θα προστεθούν δύο νέες, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση, είπε ο υπουργός.

Όταν φτάσει στην τελική της μορφή, η πλατφόρμα θα επιτρέπει στις δημόσιες υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους πιστοποιητικά, αντί να υποχρεώνουν τους πολίτες να τα ζητούν από άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Πιερρακάκης, τέλος, υπενθύμισε ότι το μητρώο πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών έχει διασυνδεθεί με το μητρώο της ΑΑΔΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν δηλώσεις στην εφορία για ληξιαρχικά γεγονότα όπως ο γάμος και το διαζύγιο.