ΙΕΛΚΑ: Μεγάλο το βάρος του ΦΠΑ για το καλάθι του σουπερμάρκετ - Free Sunday
ΙΕΛΚΑ: Μεγάλο το βάρος του ΦΠΑ για το καλάθι του σουπερμάρκετ

ΙΕΛΚΑ: Μεγάλο το βάρος του ΦΠΑ για το καλάθι του σουπερμάρκετ

Διπλάσιος είναι ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα σε ένα τυπικό καλάθι σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, την ώρα που σε άλλες χώρες ο ΦΠΑ κυμαίνεται από 0% έως και 10% για τα βασικά αγαθά που αγοράζουν καθημερινά τα νοικοκυριά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία για τον μήνα Ιούνιο, δείχνουν ότι, αν και οι τιμές στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των άλλων χωρών, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των αγαθών στην Ελλάδα ήταν ανάλογος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος ΦΠΑ σε ένα καλάθι σουπερμάρκετ 20 προϊόντων αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το 17,3%, όταν στην Ισπανία είναι στο 11,2%, στη Γαλλία στο 9,1% και στη Βρετανία στο 7,8%. Μάλιστα το ποσοστό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην τιμή του καλαθιού των ελλήνων καταναλωτών εκτινάχθηκε στο διάστημα 2012-2016 από το 12,5% στο 17,3%, όταν στις άλλες χώρες παρέμεινε σχεδόν σταθερό.

Και μπορεί η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών να δείχνει ότι και οι τρεις χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία) έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα (9% η Ισπανία, 35% η Γαλλία και 33% η Αγγλία), η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο αναλογών ΦΠΑ ανά χώρα, οπότε και γίνονται αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων.

Έτσι ενώ με ΦΠΑ ένα μέσο καλάθι προϊόντων στην Ελλάδα είναι στα 51,33 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ το κόστος του μειώνεται στα 42,44 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η σύγκριση των καλαθιών δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 20%, η Γαλλία κατά 48% και η Αγγλία κατά 48%. Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ είναι 13% και 24%, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%, 5%, 20%), τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι αλλαγές του τελευταίου 12μήνου στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξήσει σημαντικά την επίδραση του συγκεκριμένου φόρου σε σχέση με το παρελθόν. Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στις άλλες χώρες έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ή και μηδενικό.