Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας - Free Sunday
Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας
H ασθενής που επέστρεψε από Ιταλία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ Eurokinissi

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας

Μια 38χρονη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας.

Λόγω της εξέλιξης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αμέσως μετά θα μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη για νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Η γυναίκα που βρίσκεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη είναι «πολύ καλά στην υγεία της», ωστόσο οι συγγενείς της υποβάλλονται σε εξετάσεις και γίνεται ιχνηλάτηση όλων των επαφών της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας στην ενημέρωση των συνακτών Υγείας. Αρκετές επαφές της έχουν τεθεί σε οικειοθελή καραντίνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων, επικεφαλής της ομάδας του υπουργείου για τον κορωνοϊό, η γυναίκα νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ και λαμβάνει αντιιική αγωγή, η οποία όμως δεν διευκρινίζεται.

Όπως έγινε γνωστό η ασθενής επέστρεψε αεροπορικώς στην Ελλάδα. Οι συνταξιδιώτες της στην πτήση θα κληθούν από την αεροπορική εταιρεία Ryan Air για ιατρικές εξετάσεις.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και το υπουργείο Υγείας συνιστούν σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού να τηρούν τους κανόνες πρσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Όσοι εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να προσέρχονται μόνοι τους στα νοσοκομεία αλλά να επικοινωνούν με τον γιατρό τους που θα κρίνει αν χρειάζεται να κληθεί το ΕΚΑΒ.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έρχεται ως συνέπεια της εγχώριας επιδημίας κορωνοϊού στην Ιταλία, η οποία ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στα βόρεια της χώρας, με αρκετούς πολίτες να μολύνονται από τον ιό σε νοσοκομείο που δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 370 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θανάτους, από τους οποίους όλοι αφορούσαν ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.