Στον ΓΓ Ενημέρωσης παρέπεμψε τις καταγγελίες του Υπουργού Καμμένου, ο Παππάς - Free Sunday
Στον ΓΓ Ενημέρωσης παρέπεμψε τις καταγγελίες του Υπουργού Καμμένου, ο Παππάς

Στον ΓΓ Ενημέρωσης παρέπεμψε τις καταγγελίες του Υπουργού Καμμένου, ο Παππάς

Μέσω του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης,  Λευτέρη Κρέτσου απάντησε η κυβέρνηση στις καταγγελίες του Υπ. Άμυνας Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με τον οποίο, ένας εκ  των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χ.Καλογρίτσας χρησιμοποιεί μαύρο χρήμα για να πάρει την άδεια.

"Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας και συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν επιδιώκαμε ένα νέο σύστημα διαπλοκής, θα τα είχαμε βρει με τους καναλάρχες και πολύ απλά θα δίναμε τις άδειες κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους στο τίμημα που θα τους βόλευε. Αντί για αυτό εισπράττουμε ανοίκειες επιθέσεις στις τηλεοπτικές οθόνες σε καθημερινή βάση", ΄λέει ο κ.Κρέτσος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ..

Σε ότι αφορά στη διαδικασία με την οποία θα παραχωρηθούν οι άδειες αναφέρει ότι  "κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια".

Μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Επικρατείας της προσωρινής διαταγής για πάγωμα της διαδικασίας  που ζητούσαν επτά από τους 9 υποψηφίους για τις 4 άδειες, η τελική προσομοίωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών θα γίνει αύριο Δευτέρα και η τελική διαδικασία έχει οριστεί να γίνει την Τρίτη.

Ο αρμόδιος υπουργός, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δεν υπερασπίζεται την προσπάθεια Καραμανλή με τους νταβατζήδες απαντώντας στη ΝΔ, η οποία διευκρίνισε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία κι έκανε λόγο  για ένοχη σιωπή Τσίπρα και κυβέρνησης στις καταγγελίες Καμμένου..

Οι εννέα συμμετέχοντες ζητούσαν την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας έως ότου να εκδικαστούν στο ΣτΕ αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στο διαγωνισμό ή άλλα θέματα νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό θα γίνει παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει οριστεί να διεξαχθεί για την προσεχή Τρίτη. 

Η ακρόαση των εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και των εκπροσώπων των δυο υπουργείων έγινε ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου και παρόντες στη διαδικασία ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ουρανία Νικολαράκου.

Από την άλλη πλευρά, παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος και οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, αλλά και τη γενική γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.