Μέτρα που θα ληφθούν εξαγγέλλει η κυβέρνηση και ζητά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Free Sunday
Μέτρα που θα ληφθούν εξαγγέλλει η κυβέρνηση και ζητά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Μέτρα που θα ληφθούν εξαγγέλλει η κυβέρνηση και ζητά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Τέσσερις νεκροί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία και μια αγνοούμενη στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Οι πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης θα ζητήσει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, ενώ άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από την θεομηνία εξήγγειλε από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Είναι πραγματική τραγωδία, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, τόνισε με δηλώσεις του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον Άγιο Φλώρο.

Συνολικά τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μεσσηνία από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Πρόκειται για μια 63χρονη γυναίκα με αναπηρία που πνίγηκε σήμερα τα ξημερώματα, όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι της, που πλημμύρισε, στο χωριό Πήδημα, έναν 80χρονος στη Θούρια και ένα τρίτο άτομο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο και ένας 73χρονος βοσκός, ο οποίος αγνοούνταν στη Λακωνία. 

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν ο δήμος Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και περιοχές του νομού Μεσσηνίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια».

Στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθεί να αγνοείται μία γυναίκα, το αυτοκίνητο της οποίας εντοπίστηκε χθες το πρωι, χωρίς η ίδια να είναι μέσα. Ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το ΑΤ Μηχανιώνα, ότι αγνοείται η γυναίκας του με την οποία επικοινώνησε τελευταία φορά  χθες το βράδυ. Η γυναίκα του είχε αναφέρει ότι ήταν εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της και ο ίδιος είπε ότι την συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει.

Να κηρυχθεί η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας ενώ ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, έκανε γνωστό ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ύφεση των καιρικών φαινομένων για λίγες ώρες και νέα επιδείνωση από τα χαράματα της Πέμπτης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί από χθες χιλιάδες κλήσεις για βοήθεια σε αντιμετώπιση προβλημάτων που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θύελλες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. 

Πολιτικές ευθύνες εντοπίζει το ΚΚΕ  στον τρόπο αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων. Η αδυναμία της Πυροσβεστικής να διαχειριστεί το σύνολο των εκκλήσεων για απάντληση υδάτων, έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση ιδιωτικών συνεργείων, τα οποία και πάλι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης,

Στην Ηγουμενίτσα, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μιας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική της Πάργας και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικα, είναι καλά στην υγεία τους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας. Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στον Πύργο και τα γειτονικά χωριά, ενώ στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική δέχθηκε 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην Σπάρτη 30 κλήσεις, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία.

Στην περιοχή των Μολάων, στην Ανατολική Λακωνία, ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Μία νταλίκα  «δίπλωσε» στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ στο Δήμο Θερμαϊκού, η Πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, και στην Αγια Τριάδα, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Αγία Τριάδα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 24 άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Χωρίς  τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου, ενώ στο Λαγανά της Ζακύνθου ένα ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» την περιοχή πάνω από τη θάλασσα, δημιουργώντας το φαινόμενο του υδροσίφωνα κι ένα μοναδικό θέαμα για ντόπιους και τουρίστες. Η φωτογραφία από το imerazante.gr.