Σε μικρό αριθμό διατηρούνται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Free Sunday
Σε μικρό αριθμό διατηρούνται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Eurokinissi

Σε μικρό αριθμό διατηρούνται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στα  ανέρχονται 15 τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα 3 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 105. Οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,5% των θανόντων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 έτων και άνω.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.207. 

Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Παράλληλα, 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.109.000 κρούσματα του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 526.000 άνθρωποι ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 137.906 θάνατοι.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους θανάτους. 

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως μελέτες δείχνουν την σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνισης τους επόμενους μήνες.

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε πως αυτές οι ημέρες έχουν έναν θρησκευτικό χαρακτήρα.

«Όταν πριν από 30 χρόνια σαν φοιτητής είχα επισκεφτεί το Άγιο Όρος για να δώ μια ακραία μορφή ζωής, μου είχαν μείνει τα λόγια ενός μοναχού "Η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάς στο μπαλκόνι ειναι εσωτερικό βίωμα"», σημείωσε. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να  γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας, προσθέτοντας «Δεν θέλω τα πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε δεδομένα και θα σας πούμε», είπε. 

Ακολούθως ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης και άλλων θεραπευτικών σχημάτων.  Όπως ο ίδιος τόνισε τα μέτρα έχουν λειτουργήσει και δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει «ένα τεράστιο παγόβουνο»- κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αναφερόμενος στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρώτο που θα τηρηθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι οι κανόνες υγιεινής και η απόσταση. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι.