Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Πόρο - Free Sunday
Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Πόρο

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Πόρο

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ στον Πόρο, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και  με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μετά τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση.

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται από το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο νησί εντοπίστηκαν 18 κρούσματα κορωνοϊού.

Τοπικά μέτρα ελήφθησαν ήδη με κατεπείγουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Δημητριάδης.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να παραμείνουν κλειστές για το κοινό όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, να απαγορευθεί η είσοδος του κοινού σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις παιδικές χαρές, ενώ θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα καταστήματα από αρμόδιο συνεργείο του δήμου για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Επιπλέον, απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.

153 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως σε 153 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Εξ αυτών, 11 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου, επτά είναι «εισαγόμενα» κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 40 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 38 στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό

Για τρεις εστίες ανησυχίας σε σχέση με τον κορωνοϊό έκανε λόγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής, καθώς, όπως είπε, «κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα».

Η δεύτερη εστία ανησυχίας αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και η τρίτη εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.