Ανέπαφα και με φωνητική εντολή η χρήση του ασανσέρ στον Δήμο Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Ανέπαφα και με φωνητική εντολή η χρήση του ασανσέρ στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ανέπαφα και με φωνητική εντολή η χρήση του ασανσέρ στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα το πρώτο δημόσιο κτίριο όπου η χρήση των κεντρικών ανελκυστήρων γίνεται ανέπαφα με φωνητική εντολή και χωρίς το πάτημα κάποιου κουμπιού με την αξιοποίηση του καινοτόμου συστήματος «talk2lift».

Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αρκεί να περάσουν το χέρι τους μπροστά από τη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα και να δώσουν μια φωνητική εντολή, δηλώνοντας πού επιθυμούν να μεταβούν. Το σύστημα αναγνωρίζει την εντολή, ενεργοποιεί τον αντίστοιχο όροφο κι έτσι οι χρήστες του ασανσέρ μεταφέρονται αυτόματα στον προορισμό τους.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο σύστημα, με πολύ ευεργετικές δυνατότητες, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Έχει πράγματι τεράστια σημασία, εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης, σε ένα κτίριο που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολιτών, ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στην υπηρεσία που επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται να αγγίξει τα κουμπιά του ανελκυστήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ο ιός ζει πάνω στα κουμπιά του ασανσέρ έως και εννέα ημέρες, καθώς πρόκειται για ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ οι επιφάνειές του είναι μεταλλικές. Για τον λόγο αυτό, η τεχνολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον οργανισμών, φορέων και εταιρειών από το εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτούς η αστυνομία του Ντουμπάι, τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια και το δημαρχείο του Λος Άντζελες. Πριν όμως εγκατασταθεί οπουδήποτε αλλού, θελήσαμε να την εγκαταστήσουμε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης», τόνισε, από την πλευρά του, ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Entranet» που δώρισε την ανέπαφη τεχνολογία «talk2lift» στον κεντρικό δήμο.