Ομάδες ακραίων μεταναστών προκαλούν εμπόδια στο νέο καταυλισμό στην Λέσβο - Free Sunday
Ομάδες ακραίων μεταναστών προκαλούν εμπόδια στο νέο καταυλισμό στην Λέσβο

Ομάδες ακραίων μεταναστών προκαλούν εμπόδια στο νέο καταυλισμό στην Λέσβο

Την προειδοποίηση οτι «θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή», απηύθυνε από τη Λέσβο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Μευταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, «συνεχίζεται ομαλά η είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου» και θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται.

 Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ.Κουμουτσακο, στον καταυλισμό που έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων έχουν προσέλθει περίπου 800-900 άτομα, κυρίως οικογένειες και ευάλωτος πληθυσμός αλλά μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται και παραμένει στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ομάδες Αφγανών εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

 Στους μετανάστες πραγματοποιουνται μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά και ήδη εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κορωνοϊό.

 Μέχρι στιγμής τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, έχουν ήδη ανταποκριθεί στην προσπάθεια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την ενεργοποίηση του Μηανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας με στόχο την παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.