Διάσταση Πούτιν - Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο των τιμών - Free Sunday
Διάσταση Πούτιν - Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο των τιμών

Διάσταση Πούτιν - Κεντρικής Τράπεζας για τον έλεγχο των τιμών

Επικριτική απέναντι στα μέτρα του προέδρου Πούτιν, για πλαφόν στις τιμές των τροφίμων που απειλούνται από τον υψηλό πληθωρισμό, εμφανίστηκε η πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, σε συζήτηση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, παίρνοντας για μία ακόμη φορά αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο.

"Το ανώτατο όριο των τιμών θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό, γιατί στρεβλώνει τους δείκτες τιμών στην οικονομία και αποθαρρύνει την ανάπτυξη της παραγωγής", δήλωσε η πρόεδρος, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να είναι "πολύ προσεκτικη ώστε να μην παρασυρθούμε από αυτούς τους μηχανισμούς", είπε,

Οι τιμές καταναλωτή άρχισαν να αυξάνονται στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της πετρελαϊκής κρίσης, της πτώσης τη ισοτιμίας του ρουβλίου και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο πληθωρισμός αυτός προκλήθηκε κυρίως από την έκρηξη των τιμών των βασικών τροφίμων -- πρωτίστως της ζάχαρης και του φυτικού ελαίου -- οι οποίες ώθησαν τις αρχές να λάβουν μέτρα όπως ποσοστώσεις εξαγωγών.

Συμφωνίες για τη σταθεροποίηση των τιμών της ζάχαρης ισχύουν έως την 1η Ιουνίου 2021 και έως την 1η Οκτωβρίου 2021 για το ηλιέλαιο.

Ωστόσο, υψώθηκαν φωνές για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα, όπως ο πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lenta, Βλαντίμιρ Σορόκιν, ο οποίος είπε στην εφημερίδα RBK ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές.

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων σημειώνουν ρεκόρ εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών που προκλήθηκε από τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, καθώς και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις αλυσίδες εφοδιασμού που αποδυναμώθηκαν από την πανδημία.