Η μάχη του Μαινάλου - Free Sunday
Η μάχη του Μαινάλου

Η μάχη του Μαινάλου

Σε 678 ανέρχονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυροσβέστες που επιχειρούν στη Γορτυνία και στις περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Ηλείας, με 218 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς και να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Στις προαναφερόμενες δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα από τη Γαλλία, 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία και 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Αυστρία.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Οριοθετημένη και χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στον Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν μόνο κάποιες πολύ μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και τους περισσότερους δρόμους όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.