Ρήγμα στη Διδασκαλική Ομοσπονδία λόγω… Ομπάμα - Free Sunday
Ρήγμα στη Διδασκαλική Ομοσπονδία λόγω… Ομπάμα

Ρήγμα στη Διδασκαλική Ομοσπονδία λόγω… Ομπάμα

Η επίμαχη ανακοίνωση

Αφορμή για το ρήγμα που προκλήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει τον κλάδο των δασκάλων και νηπιαγωγών σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοέμβρη αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έπρατταν και οι προηγούμενες, υποδέχεται τον επικεφαλής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την ενίσχυση της παρουσίας των συμφερόντων του και την επιβολή των επεκτατικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ανακοίνωση συμπληρωνόταν ότι «η παρέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής σπέρνει πολέμους, καταστροφές, θάνατο και ανείπωτο πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο έλεγχος των πηγών και των δρόμων της ενέργειας και η οικονομική εκμετάλλευσή τους περνά πάνω από τα τεράστια κύματα των πνιγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η απάντηση στην πρόκληση μπορεί και πρέπει να δοθεί από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα».

Οριακή πλειοψηφία

Η απόφαση για την έκδοση της ανακοίνωσης ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 6 υπέρ έναντι 5 κατά από το 11μελές Δ.Σ. της ΔΟΕ, με τα μέλη των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ –τα οποία συμμετέχουν στο προεδρείο της ομοσπονδίας– να διαφωνούν με την απόφαση, η οποία στηρίχτηκε από τα έξι μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται σε παρατάξεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της F.S., τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ που διαφώνησαν με την ανακοίνωση υπογράμμισαν ότι ο ρόλος της ομοσπονδίας δεν είναι να εμπλέκεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ωστόσο αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Δ.Σ., αναγνωρίζοντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση της απόφασης, αν και πήραν αποστάσεις από την υλοποίησή της, δηλαδή τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η παρέμβαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ στο θέμα της επίσκεψης Ομπάμα προκάλεσε διάφορα –όχι ιδιαιτέρως θετικά– σχόλια, σε σημείο τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ (την παράταξη της ΝΔ) να αισθανθούν την ανάγκη να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία, αφού ξεκαθάρισαν ότι διαφώνησαν με την απόφαση και πήραν αποστάσεις από αυτήν, υπογράμμισαν δηκτικά ότι «δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε γιατί αποφάσεις της ΔΟΕ με ευρύτερη πλειοψηφία ή και ομόφωνες, οι οποίες θέτουν εξαιρετικής σοβαρότητας ζητήματα για τη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δεν έτυχαν της ίδιας δημοσιότητας, ιδιαίτερα από κάποιους που, κατά τα άλλα, “κόπτονται” για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και τους διδάσκοντες σε αυτήν».

Αντίδραση και εξ αριστερών

Τα αρνητικά σχόλια για την απόφαση της ΔΟΕ προκάλεσαν αντίδραση και από τα… αριστερά, καθώς τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) σε ανακοίνωσή τους, αφού σημείωσαν ότι «κατανοούμε την ανησυχία των διάφορων συστημικών ΜΜΕ, αλλά και των πρόθυμων ψιθυριστών τους, σε σχέση με τη συμμετοχή των δασκάλων στις κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας. Η πολιτική και το σύστημα που υπερασπίζονται απαιτούν σιγή νεκροταφείου και υποταγή του λαού. Καθετί που τους χαλάει τη σούπα της “εθνικής συναίνεσης” το εχθρεύονται», υπογράμμισαν ότι «η αυτονόητη ευθύνη κάθε εκπαιδευτικού είναι να διδάσκει και να υπερασπίζεται με τη στάση του το δίκιο και την ιστορική αλήθεια».

Τέλος πάντων, ο Ομπάμα ήρθε κι έφυγε, οι διαδηλώσεις εναντίον της παρουσίας του στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν και τώρα η ΔΟΕ προετοιμάζεται για την επικείμενη συνάντησή της με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία προτίθεται να θέσει μετ’ επιτάσεως σειρά ζητημάτων του κλάδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των διορισμών εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, αλλά και επιδιώκοντας να ακούσει τις θέσεις του νέου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι αιχμή του δόρατος της σύγκρουσης της ΔΟΕ με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε σταθεί η απόφαση για τον λεγόμενο «νέο τύπο ολοήμερου σχολείου», απόφαση που σύμφωνα με τους δασκάλους οδηγούσε σε μείωση των θέσεων και ελαστικοποίηση της εργασίας τους.